ΕΙΔΗΣΕΙΣ

40 χρόνια συμπληρώνονται από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους όταν η Τουρκία και η τότε τουρκοκυπριακή ηγεσία ανακήρυξαν σε «κράτος» τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την ενέργεια αυτή και χαρακτήρισε την ανακήρυξη ως νομικά άκυρη. Το ψευδοκράτος αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. 

Χαρακτηριστικά είναι τα ψηφίσματα 541 και 550, του Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπου το ΣΑ «καταδικάζει την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρεί την ενέργεια αυτή νομικά άκυρη και ζητά την ανάκλησή της”.

“Ταυτόχρονα, καλεί όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν και να σέβονται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας» τονίζεται.

Στις 7:00 μ.μ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης  θα παραστεί και θα χαιρετίσει την εκδήλωση “Μνήμες Κατεχόμενης Γης” που διοργανώνουν η Επιτροπή Κατεχομένων Δήμων Κύπρου και η Επιτροπή Κατεχομένων Κοινοτήτων στο Πολιτιστικό ίδρυμα “Αρχάγγελος” της Ιεράς Μονής Κύκκου, στη Λευκωσία.

Επίσης, κόμματα, δήμοι, προσφυγικά σωματεία θα διοργανώσουν αντικατοχικές εκδηλώσεις.

Αντίθετα, στα κατεχόμενα ανακοινώθηκε ότι πολεμικά πλοία της Διοίκησης του Τουρκικού Ναυτικού θα βρίσκονται στα λιμάνια της Κερύνειας και της Αμμοχώστου στο πλαίσιο των “εορτασμών” της 40ης επετείου. Η φρεγάτα TCG Giresun (F-491), το υποβρύχιο TCG Burakreis (S-359) και το TCG Bartin Corvette (F-504), που συγκαταλέγονται στα μαχητικά στοιχεία της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, θα βρίσκονται σε λιμάνια του ψευδοκράτους και το κοινό θα μπορεί να τα επισκεφθεί.

About the author

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω.
Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων.
Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας.
Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.