ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτά έδωσε η Λευκωσία στη Βηρυτό για το Μεταναστευτικό

Written by Demetris

Σε τεστ προθέσεων για το Μεταναστευτικό εξελίχθηκε το ολιγόωρο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βηρυτό. Η επίσκεψη Χριστοδουλίδη έσπασε τον πάγο και οι δύο γειτονικές χώρες συμφώνησαν σε συνεργασία ώστε να δώσουν από κοινού λύσεις.

Χριστοδουλίδης και Μικάτι προέβησαν σε μια άτυπη συμφωνία, βάσει της οποίας ο Λίβανος θα ενεργοποιήσει εκ νέου τις επαναπροωθήσεις και θα λάβει ως αντάλλαγμα τη σθεναρή στήριξη της Κύπρου στην προώθηση ενός ευρωπαϊκού πακέτου βοήθειας.

Το βασικό θέμα της ατζέντας συζητήθηκε τόσο σε τετ-α-τετ των ηγετών όσο και σε διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν, με τη συμμετοχή -ανάμεσα σε άλλους- των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών. 

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Βουλής της χώρας Ναμπίχ Μπερί, ο οποίος επίσης του επεφύλαξε θερμή υποδοχή.

Η Βηρυτός δεσμεύεται να τηρήσει τη συμφωνία για επαναπροωθήσεις και η Λευκωσία να προωθήσει τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Λίβανο για το Μεταναστευτικό, που θα συνοδεύεται από ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας. 

Παράλληλα αναζητείται τρόπος ώστε να δοθούν κίνητρα σε Σύρους πρόσφυγες για να επιστρέψουν σε ασφαλείς περιοχές της πατρίδας τους. 

Το ευρωπαϊκό πακέτο θα δοθεί υπό την προϋπόθεση να λειτουργήσουν οι εκατέρωθεν δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου, κάτι που καθιστά την επόμενη περίοδο ως ιδιαίτερα κρίσιμη. 

Οι δύο χώρες συμφωνούν πως το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη ρίζα του. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως υπάρχει πρόθεση από πλευράς Λιβάνου για συγκεκριμένες πράξεις, όπως η ενίσχυση των προσπαθειών για τον εντοπισμό παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης.

Πηγή: Alphanews cyprus

About the author

Demetris