ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διαταραχή μετατραυματικού στρες: Τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων

Written by LatsiaTV

Επιστήμονες πραγματοποίησαν πρόσφατη μελέτη που ανακάλυψε πως η μεσογειακή δίαιτα μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση διατροφικών παρεμβάσεων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD). Ο επικεφαλής της μελέτης, Yang-Yu Liu, ερευνητής στο τμήμα Ψηφιακής Ιατρικής του νοσοκομείου Brigham and Women’s στη Βοστώνη, ανέφερε ότι υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ του εντερικού μικροβιώματος και του εγκεφάλου στον άνθρωπο. Αυτή η μελέτη εξέτασε πώς η διατροφή συνδέεται με τα συμπτώματα της διαταραχής PTSD. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, αυτό το έργο μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη δυνατότητα να προσφέρουμε διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη ή τη βελτίωση της διαταραχής.

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας που έχει επιπτώσεις όχι μόνο στους ατόμους που την υποφέρουν, αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον τους, στην υγειονομική περίθαλψη και στην κοινωνία γενικότερα. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από PTSD έχουν αυξημένο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, αυτοάνοσα νοσήματα, και πρόωρο θάνατο.

Η σχέση μεταξύ της διατροφής, του εντερικού μικροβιώματος και των συμπτωμάτων του PTSD είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο έρευνας. Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το εντερικό μικροβίωμα, που με τη σειρά του έχει επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου. Αυτή η σχέση μεταξύ του εντερικού και του νευρικού συστήματος, γνωστή ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου, είναι πολλά υποσχόμενη για την κατανόηση των διατροφικών παρεμβάσεων που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπεριφορικών και σωματικών συμπτωμάτων του PTSD. Αν και περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη, αυτή η προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές συστάσεις που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας των ατόμων που πάσχουν από PTSD.

Τα ωφέλιμα και επιβλαβή τρόφιμα:

Οι ερευνητές συλλέξαν πληροφορίες από 191 συμμετέχοντες στο πλαίσιο υπο-μελετών της ερευνητικής μελέτης Nurses’ Health Study II. Αυτοί οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε τρεις διαφορετικές ομάδες: α) άτομα με πιθανή διαταραχή PTSD, β) άτομα με ιστορικό τραύματος αλλά χωρίς εμφάνιση PTSD και γ) άτομα χωρίς ιστορικό τραυματικής εμπειρίας.

Οι ερευνητές συλλέξαν οκτώ δείγματα κοπράνων από όλους τους συμμετέχοντες, τέσσερα στην αρχή της μελέτης και τέσσερα έξι μήνες αργότερα. Αυτό γινόταν προκειμένου να αξιολογηθεί το DNA του εντερικού μικροβιώματος και να διασφαλιστεί η σταθερότητά του στη διάρκεια των έξι μηνών.

Η σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας εξετάστηκε σε σχέση με διάφορους παράγοντες, όπως τα συμπτώματα PTSD, το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), η ηλικία και η διατροφή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντικές συσχετίσεις στη μελέτη τους σχετικά με τη δομή του μικροβιώματος και την εκδήλωση των συμπτωμάτων PTSD, καθώς επίσης και σχετικά με τη διατροφή των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα:

  • Παρατηρήθηκε ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν λιγότερα συμπτώματα PTSD. Αυτό υποδεικνύει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της διαταραχής.
  • Η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συσχετίστηκε με την εμφάνιση συμπτωμάτων PTSD. Αυτό υποδεικνύει ότι η κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.
  • Δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φυτικών τροφίμων και της εμφάνισης συμπτωμάτων PTSD.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι συσχετίσεις που παρατηρήθηκαν σε αυτήν τη μελέτη δεν αποδεικνύουν αιτιο-αιτιατές σχέσεις. Περισσότερη έρευνα απαιτείται για να διαπιστωθεί εάν οι διατροφικοί παράγοντες πράγματι επηρεάζουν τα συμπτώματα της διαταραχής PTSD και ποιος είναι ο ακριβής ρόλος τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το βακτήριο Eubacterium eligens (E. eligens) συσχετίστηκε θετικά με την κατανάλωση τροφίμων που συνήθως συνδέονται με τη μεσογειακή διατροφή, όπως λαχανικά, φρούτα και ψάρια. Αντίθετα, αρνητικά συσχετίστηκε με την κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος, το οποίο συνήθως αποφεύγεται στη μεσογειακή διατροφή.

Παρά τη σημαντική εύρεση, οι ερευνητές αναγνώρισαν ως περιορισμό της μελέτης τους τη χρήση μιας σύντομης κλίμακας αξιολόγησης για την παρουσία ή όχι διαταραχής PTSD στους συμμετέχοντες, αντί της χρήσης επίσημων κλινικών διαγνώσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι συνέπειες της δομής του εντερικού μικροβιώματος σε σχέση με την πραγματική διαταραχή PTSD μπορεί να απαιτούν περαιτέρω έρευνα και επιβεβαίωση μέσω κλινικών διαγνώσεων.

Πηγή: https://www.philenews.com/kipros/kali-zoi/article/1400608/metatravmatiko-stres-i-trofes-simmachi-pou-apalinoun-ta-simptomata-tis-diatarachis/

About the author

LatsiaTV