ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκστρατεία για την οδική ασφάλεια προσπαθεί να εξαλείψει τη χρήση κινητού τηλεφώνου.

Written by Demetris

Η Κύπρος έχει παρατηρήσει 26 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα μέχρι στιγμής φέτος, με αποτέλεσμα τον θάνατο 28 ατόμων, δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Προκοπίου την Τρίτη.

Από αυτά, εννέα αποδίδονται σε αμέλεια και αποσπασμένη προσοχή κατά την οδήγηση.

Κατά την έναρξη της εκστρατείας για την οδική ασφάλεια με τίτλο “Μάτια στον Δρόμο – Το Κινητό Μπορεί Να Περιμένει”, η Προκοπίου ανέφερε ότι εκδόθηκαν 7.331 πρόστιμα για χρήση κινητού τηλεφώνου το 2022 και 6.367 από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι σήμερα.

Αυτοί οι αριθμοί υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να ληφθούν μέτρα και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σχετικά με τους κινδύνους που δημιουργεί η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση”, δήλωσε η Προκοπίου. Πρόσθεσε ότι “η απόσπαση της προσοχής είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στα τροχαία ατυχήματα, επηρεάζοντας το χρόνο αντίδρασης των οδηγών σε απρόβλεπτα περιστατικά.”

“Ένα στιγμιαίο λάθος προσοχής μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες”, τόνισε, επισημαίνοντας περιπτώσεις όπου οδηγοί χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα ενώ περιμένουν σε φωτεινούς σηματοδότες, μιλούν, στέλνουν μηνύματα, ελέγχουν τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ή ακόμη και τραβούν selfies.

Σύμφωνα με την υπουργό, “οι οδηγοί συχνά υποτιμούν τον κίνδυνο, νομίζοντας ότι μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση.


Ωστόσο, η απόσπαση της προσοχής για λίγα δευτερόλεπτα είναι ισοδύναμη με το να οδηγεί κανείς “τυφλά” για 70 μέτρα, κινούμενος με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Η Προκοπίου δήλωσε ότι ελπίζει ότι η εκστρατεία θα “ευαισθητοποιήσει, γιατί η ζωή κάθε πολίτη είναι ανεκτίμητη και δεν πρέπει να κινδυνεύει λόγω αμέλειας, ανευθυνότητας και εγωιστικής οδήγησης.”

Ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφειάδης πρόσθεσε ότι ένας στους δέκα οδηγούς χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση και στις αστικές περιοχές, όπου παρατηρείται ο υψηλότερος αριθμός ατυχημάτων και κινήσεων πεζών, το ποσοστό ανεβαίνει σε έναν στους εννέα οδηγούς.

“Σε συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων, όπως τα ελαφρά φορτηγά, ο καθημερινός ρυθμός είναι ακόμη υψηλότερος, περίπου ένας στους επτά οδηγούς”, δήλωσε ο Βαφειάδης.

Αναγνωρίζει ότι στην Κύπρο παρατηρείται ευρεία αθέμιτη συμμόρφωση με τους κανόνες κυκλοφορίας καθημερινά, με τις πιο σοβαρές παραβιάσεις να είναι η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και το παράβαση των κόκκινων φώτων.

Ένα Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας για τα έτη 2021-2030 έχει ως στόχο τη μείωση των θανάτων και των τραυματισμών στον δρόμο κατά 50% έως το 2030, συμμορφούμενο με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: Cyprus Mail

About the author

Demetris