ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μια παλιά φωτογραφία

Written by LatsiaTV

Στη πορεία μου ως σκηνοθέτης και παραγωγός ιστορικών ντοκιμαντέρ ένιωσα αρκετές φορές την έντονη συγκίνηση της διάσωσης ζωντανών κομματιών της νεώτερης ιστορίας, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να γνωρίζουν οι νεώτεροι. Μια τέτοια στιγμή είναι το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζουμε αυτή τη περίοδο μαζί με τον αδερφικό φίλο Χάρη Φιλίππου, με αρχικό τίτλο «Μια παλιά φωτογραφία».
Η περίοδος 1972-74 είναι από τις πιο σκοτεινές και τραυματικές για τους Έλληνες της Κύπρου. Ο διχασμός είχε ρίξει το πέπλο του απ’ άκρη σ’ άκρη στο νησί, οδηγώντας τους κατοίκους του σ’ ένα προδιαγεγραμμένο τραγικό τέλος με την εισβολή του 1974. Σ’ αυτή την περίοδο, ο Εθνικός των Λατσιών, ένα αθλητικό σωματείο του μικρού αγροτικού χωριού τότε, έδινε δείγματα ποδοσφαιρικού μεγαλείου. Μερικούς μόνο μήνες πριν την εισβολή, η ομάδα του Εθνικού έδωσε ένα σημαντικό αγώνα με την εξαιρετική ομάδα της ΕΛΔΥΚ, σ’ένα ποδοσφαιρικό αγώνα που έμελλε να ήταν ο τελευταίος της ενωμένης Κύπρου.
41 χρόνια μετά, οι νεαροί τότε ποδοσφαιριστές των Λατσιών θυμούνται τις μεγάλες αυτές στιγμές και κάνουν το καλύτερο μνημόσυνο στους συνάδελφους ποδοσφαιριστές που έπεσαν νεκροί στην εισβολή που ακολούθησε.

Latsia TV - ΕΘΝΙΚΟΣ ΛΑΤΣΙΩΝ - ΕΛΔΥΚ

Latsia TV - ΕΘΝΙΚΟΣ ΛΑΤΣΙΩΝ 1973

About the author

LatsiaTV