ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποτελεί η μουσική το νέο “φάρμακο κατά του πόνου;”

Written by LatsiaTV

Ακούγοντας μουσική μπορεί να βρείτε ανακούφιση από τον πόνο, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Pain Research, αναφέρει ότι η μουσική που κάθε άτομο προτιμά μπορεί σημαντικά να μειώσει τη δυσφορία και τον σωματικό πόνο χωρίς την ανάγκη χρήσης φαρμάκων.

Σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της μουσικής ασκούν οι συναισθηματικές αντιδράσεις του ατόμου, καθώς τα αγαπημένα τραγούδια έχουν μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση του πόνου σε σύγκριση με άγνωστη χαλαρωτική μουσική.

Ακούμε μουσική για να επικεντρωθούμε στον χώρο εργασίας, για να κάνουμε τα καθήκοντα στο σπίτι πιο ευχάριστα, για να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας ή απλά επειδή μας αρέσει. Ωστόσο, η επιστήμη αποκαλύπτει ότι η μουσική μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη τόσο για τον εγκέφαλο όσο και για το σώμα:

Μειώνει το στρες:

Ειδικά, ήρεμα τραγούδια με αργό ρυθμό έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα επίπεδα άγχους και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χαλαρώσουν κατά τη διάρκεια αγχωτικών γεγονότων. Αυτό γίνεται επαναφέροντας τον αυξημένο καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, που συχνά αυξάνονται σε καταστάσεις στρες.

Κάνει καλό στην καρδιά:

Η μουσική φαίνεται να ηρεμεί την καρδιά, το πιο ευάλωτο ανθρώπινο όργανο στο άγχος, μειώνοντας τους παλμούς της, ελαττώνοντας την πίεση του αίματος και εξασφαλίζοντας την πιο ομαλή ροή του.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η μουσική:

  • Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερη καρδιαγγειακή προπόνηση και να μείνουν παραπάνω στον διάδρομο ή το ποδήλατο.
  • Χαλαρώνει τις αρτηρίες και εξασφαλίζει την καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
  • Μειώνει το άγχος σε άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.
  • Επιταχύνει την επαναφορά του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Βοηθά τα άτομα που αναρρώνουν από καρδιοχειρουργική επέμβαση να αισθάνονται λιγότερο πόνο και άγχος.

Βελτιώνει τον ύπνο

Μελέτες υποστηρίζουν ότι η ακρόαση χαλαρωτικής κλασικής μουσικής μπορεί να είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική και προσιτή μέθοδος αντιμετώπισης της αϋπνίας.

Πολλές φορές, η αϋπνία οφείλεται σε συναισθηματικά ή σωματικά προβλήματα, όπως το άγχος, και ο ύπνος επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα μόλις αντιμετωπιστούν με επιτυχία οι παράγοντες που προκαλούν στρες.

Ταυτόχρονα, η μουσική μπορεί να προάγει τη χαλάρωση των μυών, επιτρέποντας στο σώμα να απελευθερώσει με ευκολία κάποια από την ένταση που έχει συσσωρευτεί μετά από μια ημέρα που προκάλεσε άγχος.

Πηγή: https://www.philenews.com/kipros/kali-zoi/article/1401537/ine-i-mousiki-to-neo-pafsipono/

About the author

LatsiaTV