Uncategorized ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΛΑΤΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΤΣΙΩΝ

Written by Demetris

Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι του Δήμου Λατσιων, μετά την δημοσίευση του Δήμου, με το αίτημα  από το κράτος για την δημιουργία «Δομών Φιλοξενίας Ανηλίκων στον Δήμο Λατισων».  

Συγκεκριμένα το αίτημα αναφέρει: «Δεδομένης της ανησυχίας η οποία έχει προκληθεί ανάμεσα στο δημοτικό κοινό, το Δημοτικό Συμβούλιο επιθυμεί να γνωρίσει τα εξής: 

1. Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, με επιστολή του ημερ. 7/09/2023, γνωστοποίησε αίτημα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας για εκχώρηση του κρατικού τεμαχίου αρ. 98, του τμήματος 3, 30/22 Ε1, της Ενορίας Αγίου Γεωργίου, έκτασης περίπου 1500 τ.μ. (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1), με σκοπό της «δημιουργία δύο (2) Δομών Φιλοξενίας για παιδιά που βρίσκονται από τη νομική φροντίδα του κράτους, κυρίως ασυνόδευτοι ανήλικοι 13-18 χρονών». 

2. Το υπό αναφορά αίτημα, εξετάστηκε κατά την ανοικτή για το κοινό, Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ημερ. 19/09/2023, κατά την οποία αποφασίστηκε ομόφωνα όπως εκφραστούν αρνητικές απόψεις για τους εξής πολεοδομικούς/αναπτυξιακούς λόγους. – Δεν είναι συναφής ή συμβατή, η χρήση των Δομών με ανάπτυξη σε οικιστική πολεοδομική ζώνη – Δεν θεωρείται ουσιώδης σημασίας για εξυπηρέτηση των άμεσων και καθημερινών αναγκών των κατοίκων των οικιστικών περιοχών – Θα υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, ενάντια στις θεμελιώδεις πρόνοιες Γεν. Στρατηγικής Ανάπτυξης του Τοπικού Σχεδίου Σημειώνεται ότι οι πρώτες κατοικίες απέχουν 15 μόλις μέτρα από το υπό αναφορά τεμάχιο. 

3. Επιπρόσθετα στην απαντητική μας επιστολή, σημειώθηκαν τα εξής: – Ότι στον Δήμο μας, κατά βάση απαρτιζόμενο από πρόσφυγες της τουρκικής εισβολής του 1974, επικρατεί κοινωνικός αναβρασμός εξαιτίας της εκκένωσης-μεταστέγασης- κατεδαφίσεων και μελλοντικών ανεγέρσεων πολυκατοικιών στους Κυβ. Οικισμούς . Φιλοξενούνται από το 1993, οι Ενταγμένες Οικιστικές Μονάδες (ΕΟΜ) για ενήλικα πρόσωπα με νοητική στέρηση – Έχει γίνει αποδεκτό, πρόσφατο αίτημα των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για λειτουργία ξενώνα ασθενών με χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας στον Κυβ. Οικισμό «Άγιος Ελευθέριος». Αυτούσια η επιστολή του Δήμου, επισυνάπτεται για σκοπούς διαφάνειας (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2), ενώ ας σημειωθεί ότι, παρόμοιο αίτημα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι έχει υποβληθεί για κρατικό τεμάχιο παρά το Λύκειο Λατσιών, το οποίο εμπίπτει στα δημοτικά όρια Γερίου, Ως εκ των άνωθεν και χωρίς να υπάρχει άλλη, η νεότερη πληροφόρηση από πλευράς του Κράτους, διαβεβαιώνουμε και καθησυχάζουμε τους δημότες μας ότι ο Δήμος, στη απευκταία περίπτωση κατά την οποία παραγνωριστεί η βούληση μας, θα προασπίσει με κάθε τρόπο τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του καθενός ξεχωριστά και εν συνόλω, της πόλης μας.»

Μετά από την ανακοίνωση , οι κάτοικοι του Δήμου δημιούργησαν μια ομάδα στο Facebook με τον τίτλο «Latsia SOS. We say: No to Immigration Camps near our Homes». Στις 23/10, διοργανώθηκε διαμαρτυρία στην οδό Χριστοδούλου Παπαθανασίου, με ενα κοινό σκοπό την εξασφάλιση της ασφαλείας στον δήμο. 

Η απάντηση της συντονιστικής επιτροπής: 

«Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής της Ομάδας Πρωτοβουλίας Κατοίκων Λατσιών σας ενημερώνουμε για τα τεκταινόμενα μετά την σύναξη μας στην οδό Χριστοδούλου Παπαθανασίου:

1. Ακολούθησε συνάντηση με τον Δήμαρχο και συμφωνήθηκε η διοργάνωση πανδημοτικής διαμαρτυρίας σε συνεργασία με τον Δήμο. Συζητούμε τις λεπτομέρειες και θα σας τις ανακοινώσουμε σύντομα. Στη συγκεκριμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα παραστούν και εκπρόσωποι κομμάτων. 

2. Ετοιμάστηκε φυλλάδιο για να μοιραστεί στους δήμους Λατσιών και Γερίου. Στόχος του φυλλαδίου είναι να ενημερώσει και να αφυπνίσει όλους τους δημότες. Το φυλλάδιο θα σταλεί  ηλεκτρονικά και μέλη μας θα μοιράσουν φυλλάδια σε κεντρικούς, πολυσύχναστους χώρους. Όσοι θέλετε να βοηθήσετε, εκτυπώστε αντίγραφα και μοιράστε τα στη γειτονιά σας.

3. Αύριο θα συνεδριάσει το Δημοτικό συμβούλιο Λατσιών και θα ανακοινώσει μέτρα δράσης.

4. Υπογραφές θα μαζέψουμε και εμείς ηλεκτρονικά (μέσω Facebook) και διαζώσης (την ημέρα της συγκέντρωσης για διαμαρτυρία).

5. Μέλη μας μιλούν με μέλη κομμάτων.» 

Στις 4 του Νοέμβριου, η ώρα 15:00 θα διεξαχθεί διαμαρτυρία απέναντι από το πάρκινγκ του Δημαρχείου. 

Μείνετε συντονισμένοι στο Latsia.Tv για όλες τις εξελίξεις. 

About the author

Demetris