ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αποκαλυπτήρια του Έργου «Υπό Διωγμών»

Πραγματοποιήθηκε στις 13/12/2023 εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του έργου «Υπό διωγμών» στο Πολιτιστικό Κέντρο «το σκαλί» στην Αγλαντζιά από το Δήμαρχο Αγλαντζιάς, κ. Ανδρέα Κωνσταντίνου και τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ), κ. Ηλία Δημητρίου.

Το έργο με τίτλο «Υπό διωγμών» αποτελεί μια ευθεία αναφορά στο πρόβλημα της έλλειψης στέγης  και όλους αυτούς που σήμερα αναγκάζονται να μένουν στο δρόμο γιατί έχασαν το σπίτι τους ή γιατί τα πενιχρά έσοδα τους δεν τους επιτρέπουν να πληρώσουν για στέγη.

Το έργο «Υπό Διωγμών» δημιουργήθηκε από μαθητές του Λυκείου Κολοσσίου και την καθηγήτρια τους, εικαστικό, κυρία Πόπη Νικολάου από νομίσματα χωρίς αξία τα οποία πρόσφερε για τη δημιουργία του έργου το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) από κουτιά συλλογής χρημάτων που έχει τοποθετημένα η Hermes Airports στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Το έργο είναι επίκαιρο και άκρως ρεαλιστικό, παρουσιάζοντας ένα φαινόμενο που σήμερα αποτελεί μία λυπηρή πραγματικότητα.  Παρουσιάζει έντονα το περιθώριο και την εξαθλίωση.  Παρουσιάζει τον άνθρωπο που δεν έχει στέγη πάνω από το κεφάλι του, που δεν έχει ένα ασφαλές και προστατευμένο καταφύγιο και που δεν μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια.  Το έργο τοποθετεί τον άστεγο άνθρωπο στο έδαφος να ξαπλώνει και όχι σε όρθια θέση. Είναι πολλαπλά και έντονα τα μηνύματα που αναδύονται από την επιλογή τοποθέτησης του ανθρώπου στο έδαφος.

Ελπίζουμε ότι το έργο θα   ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για τους άστεγους και γενικότερα τη φτώχεια, αλλά κυρίως για την ανάγκη να διασφαλίζουμε πάντοτε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.  Ας αποτελέσει το έργο την αφορμή να βρίσκουμε χρόνο να κοιτάμε γύρω μας και να βλέπουμε τις ανάγκες των ανθρώπων, αλλά και να βρίσκουμε ουσιαστικές λύσεις.  Αν  ‘απλώσουμε’ όλοι τα χέρια μας, κράτη, οργανισμοί και εθελοντές, μπορούμε να αγκαλιάζουμε και να βοηθούμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.  Έχουμε υποχρέωση μας να διατηρούμε υψηλά τα επίπεδα της αλληλεγγύης στις κοινωνίες μας και να αναδεικνύουμε κάθε ώρα και κάθε στιγμή το μεγαλείο της ψυχής.

About the author

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω.
Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων.
Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας.
Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.