ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γάμοι ομόφυλων ζευγαριών: Πόσοι γίνονται στα αλήθεια; Τα ποσοστά σε 24 χώρες

Σε πάνω από 30 χώρες παγκοσμίως, ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι πλέον νόμιμος, ωστόσο σε 24 από αυτά τα μέρη οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών τα τελευταία χρόνια κυμαίνονταν από λιγότερο από 1% έως 3,4% του συνόλου των γάμων, σύμφωνα με νέα ανάλυση του Pew Research Center.

Στην Ισπανία ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι νόμιμος από το 2005. Το 2021 το 3,4% των 148.588 γάμων που καταγράφηκαν ήταν γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου – το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών και εδαφών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. (Το τελευταίο διαθέσιμο έτος είναι το 2020, 2021 ή 2022, ανάλογα με τη δικαιοδοσία.)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το χαμηλότερο ποσοστό γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου σημειώθηκε στον Ισημερινό, όπου το Συνταγματικό Δικαστήριο τον νομιμοποίησε με απόφαση του 2019. Το 2021, μόνο 250 από τους 56.921 γάμους που καταχωρήθηκαν στη χώρα, ή 0,4%, ήταν μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων, με 3,3%. Ωστόσο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα στοιχεία δεν αφορούν το σύνολο της χώρας αλλά την Αγγλία και την Ουαλία μαζί, τη Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία.

Το 2020, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο, οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αντιστοιχούσαν στο 3,3% όλων των γάμων σε Αγγλία και Ουαλία, στο 3,5% στη Σκωτία και στο 4,2% στη Βόρεια Ιρλανδία. Αυτό εν ολίγοις καθιστά το ποσοστό των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου 3,3% για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περισσότεροι οι γάμοι μεταξύ γυναικών

Μεταξύ 20 χωρών -που διέθεταν στοιχεία για τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων- έγινε διάκριση ανάμεσα στους γάμους μεταξύ γυναικών και γάμους μεταξύ ανδρών.

Σε 16 από αυτά τα μέρη, η πλειονότητα των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου ήταν μεταξύ δύο γυναικών. Η μεγαλύτερη ανισότητα παρατηρήθηκε στην Ταϊβάν, όπου 1.794 από τους 2.493 γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου που καταγράφηκαν το 2022, δηλαδή το 72,0%, ήταν μεταξύ δύο γυναικών.

Το υψηλότερο ποσοστό γάμων μεταξύ ανδρών καταγράφηκε στην Κόστα Ρίκα, όπου οι άνδρες αποτελούσαν 370 από τους 677 γάμους μεταξύ ομοφύλων ζευγαριών (54,7%) που καταγράφηκαν το 2022.

Συνολικά, το γκάλοπ όσον αφορά την Αμερική, εκτιμά ότι από το 2022, το 7,2% των Αμερικανών ενηλίκων προσδιορίζονται ως «λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ ή κάτι άλλο εκτός από στρέιτ ή ετεροφυλόφιλοι».

Πηγή: Huffingtonpost.gr

About the author

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω.
Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων.
Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας.
Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.