ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα φόρμουλα συνεργασίας ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ με Δαμιανό στον Στρόβολο

Written by Demetris

Το όνομα του αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Μιχάλη Δαμιανού ως υποψηφίου για τον δήμο Στροβόλου, έπεσε χθες στο τραπέζι κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας του κόμματος με την ηγεσία της Πινδάρου. Ο δήμος Στροβόλου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για την συνεργασία των δύο κομμάτων ενόψει των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Στην προσπάθεια να αποφύγουν το ναυάγιο και να κηρύξουν αδιέξοδο, στην εξίσωση μπήκε χθες και το όνομα του Μιχάλη Δαμιανού. Η λύση αυτή, αν προχωρήσει τελικά, βγάζει από την εξίσωση εντελώς την περίπτωση Ανδρέα Παπαχαράλαμπους, το όνομα του οποίου πηγαινοερχόταν στο ΔΗΚΟ για στήριξη, με επιθυμία Προεδρικού. Την ίδια ώρα όμως σημαίνει ότι καταρρέει το σενάριο στήριξης της υποψηφιότητα Χρίστου Τσίγκη σε συνεργασία ΔΗΣΥ, ΔΗΠΑ. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διευκρινιστεί και ποια θα είναι η θέση της ΔΗΠΑ. Θα μπει και αυτή τη συνεργασία των δύο με υποψήφιο τον Μιχάλη Δαμιανό ή θα επιμείνει στην περίπτωση Χρίστου Τσίγκη; Ο τελευταίος, ο, δεν τυγχάνει αποδοχής από το ΔΗΚΟ. Συνεπώς, δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία των τριών με υποψήφιο των Τσίγκη.

Την ίδια ώρα όμως, πληροφορίες αναφέρουν πώς ακόμα και εάν το σενάριο με Μιχάλη Δαμιανό προχωρήσει από πλευράς ΔΗΚΟ, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο ότι κλειδώνει συνεργασία με τον ΔΗΣΥ. Και αυτό έχει να κάνει με το εάν θα τύχει  ή όχι αποδοχής από το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ η περίπτωση Μιχάλη Δαμιανού, αλλά και το τι θα γίνει με την ΔΗΠΑ. Η Πινδάρου βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με την Δημοκρατική Παράταξη και δεν θα ήθελε να διαταραχθούν οι ισορροπίες των μεταξύ τους σχέσεων εάν η συνεργασία με το ΔΗΚΟ αφορά μόνο την περίπτωση Στροβόλου. Βέβαια, δεν αποκλείεται στο τραπέζι να πέσει και άλλο σενάριο γενικότερου ανακατώματος της τράπουλας, βάζοντας κάτω ακόμα και την περίπτωση του δήμου Λευκωσίας. Δεν αποκλείεται βέβαια ακόμα και το σενάριο του οριστικού ναυαγίου της προσπάθειας συνεργασίας ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ αφού πέραν της περίπτωσης Στροβόλου, αγκάθια αποτελούν και άλλες περιπτώσεις.

Στην περίπτωση της Λεμεσού, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, φαίνεται ότι ο καθένας θα τραβήξει το δρόμο του με δικό του υποψήφιο. Το μεν ΔΗΚΟ με τον Γιάννη Αρμεύτη, ο δε ΔΗΣΥ με ένα εκ των Νίκου Νικολαΐδη και Ανδρέα Μιχαηλίδη. Στην περίπτωση μάλιστα της Λεμεσού είναι πολύ πιθανή μία συνεργασία μεταξύ ΔΗΚΟ- ΑΚΕΛ. Όπως επίσης και για την περίπτωση του δήμου Πάφου, όπου και εκεί δεν υπάρχει προοπτική συνεργασίας ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ με τον Φαίδωνα. Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί έντονα το σενάριο της υποψηφιότητας του δημοτικού συμβούλου του ΔΗΚΟ Πάφου Εύρου Λοΐζίδη, με προοπτική στήριξης του και από το ΑΚΕΛ.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξει συνάντηση μεταξύ της Αννίτας Δημητρίου με τον Μάριο Καρογιάν για να ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων.

Από πλευράς ΔΗΠΑ φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση στήριξης του Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη ως προέδρου του Επαρχιακού Συμβουλίου Λευκωσίας, του τέως Υφυπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη ως προέδρου του Επαρχιακού Συμβουλίου Λεμεσού, του τέως Υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου για την περιφέρεια Αμμοχώστου και του Άγγελου Χατζηχαραλάμπους στην Λάρνακα. Για την επαρχία Πάφου, το πιθανότερο είναι η στήριξη του πρώην Υπουργού Χρίστου Πατσαλίδη, σε μία συνεργασία με το ΔΗΚΟ και ίσως το ΑΚΕΛ.

Σε ο,τι αφορά τα δημαρχεία, φαίνεται ότι κλειδώνει η στήριξη ως κοινής αποδοχής με το ΔΗΣΥ, του Δημήτρη Δημητρίου στη Λακατάμεια. Στον δήμο Λευκωσίας υπάρχει πρόθεση στήριξης του υποψηφίου που θα επιλέξει ο ΔΗΣΥ, στο πλαίσιο βέβαια μίας συνεργασίας, αν και υπάρχουν επιφυλάξεις για την περίπτωση του Ανδρέα Κωνσταντίνου. Σε ο,τι αφορά τον Στρόβολο, θεωρούνται ανοικτά όλα τα σενάρια παρόλο ότι έχει προταθεί η περίπτωση του Χρίστου Τσίγκη. Στην Λεμεσό τα πάντα είναι ρευστά, όπως επίσης και για την περίπτωση του δήμου Πάφου. Στην Λάρνακα θεωρείται δεδομένη η στήριξη Ανδρέα Βύρα.

Απ’ εκεί και πέρα βέβαια, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο χρονικό διάστημα. Σίγουρα εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και ως προς το κατά πόσο θα υπάρξουν και που συνεργασίες.

Χθες το βράδυ συνεδρίασε και η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ, προβαίνοντας σε μια ανασκόπηση των εξελίξεων και καθορίζοντας τη διαδικασία για τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Πηγή: Philenews

About the author

Demetris