ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πλήθος κενών θέσεων εργασίας-Σε ποιους κλάδους εντοπίζονται

Κατά 3.100 αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας το τρίτο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τις 12.274 από 9.174 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρόλο που σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023 παρατηρήθηκε μείωση 753 θέσεων.

Σε ποσοστά, οι κενές θέσεις κατέλαβαν το 2,9% ως προς το σύνολο των υπαλλήλων και των κενών θέσεων, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στους τομείς των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (4,5%), ενημέρωσης και επικοινωνίας (4%) και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (3,9%).

Οι περισσότερες θέσεις
Σε αριθμούς, οι περισσότερες κενές θέσεις εργασίας το τρίτο τρίμηνο του 2023 εντοπίστηκαν στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών, φτάνοντας τις 2.304. Ενδεικτική της έλλειψης προσωπικού στον τομέα του λιανεμπορίου ήταν η αύξηση των κενών θέσεων στο εμπόριο κατά 65,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Ακολουθούν οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (ξενοδοχεία, καταλύματα, εστιατόρια), με 2.058 κενές θέσεις, καταγράφοντας ετήσια μείωση 15,9%, ενώ στις 1.001 ανήλθαν οι κενές θέσεις στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες.

Στην εκπαίδευση και τη μεταποίηση παρατηρήθηκαν 950 και 869 κενές θέσεις αντίστοιχα, στις διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στις 808, ενώ στη δημόσια διοίκηση και άμυνα, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση παρατηρήθηκαν 753 κενές θέσεις, με άνοδο 66,6%.

kenestheseisergasias15122023

Αξίζει να αναφερθεί ότι στον κατασκευαστικό τομέα οι κενές θέσεις που εντοπίστηκαν ήταν 749, διπλάσιες από το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Τονίζεται ακόμα ότι η ετήσια αύξηση των κενών θέσεων στην εκπαίδευση αγγίζει το 100%, ενώ στη μεταποίηση ξεπερνά το 48%.

Αύξηση 100% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2022 κατέγραψαν οι κενές θέσεις στις δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα, φτάνοντας τις 680, με τους τομείς της ενημέρωσης και της επικοινωνίας να ακολουθούν με 629 κενές θέσεις.

Οι λιγότερες θέσεις

Κατά 34,2% μειώθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στη μεταφορά και την αποθήκευση, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 527, την ώρα που στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες παρατηρήθηκαν 466 κενές θέσεις.

Από την άλλη, κυριολεκτικά στα δάχτυλα μετριούνται οι κενές θέσεις στα ορυχεία και λατομεία, μόλις 4, όπως επίσης στον τομέα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, ο οποίος μετρά μόνο 6 κενές θέσεις.

Στις 79 ανήλθαν οι κενές θέσεις εργασίας στην παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης, στις 90 στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας, ενώ στις τέχνες, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία καταγράφηκαν 102 κενές θέσεις.

Πηγή: INB

About the author

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω.
Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων.
Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας.
Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.