ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σχέδιο «κτίΖΩ»: Μέσα Οκτωβρίου ξεκινά η κατεδάφιση των 5 πρώτων πολυκατοικιών

Written by LatsiaTV

Λαμβάνουν επίδομα ενοικίου 90 δικαιούχοι – Ξεκινούν διεργασίες για χτίσιμο πρώτης πολυκατοικίας

Προχωρά υλοποίηση του Σχεδίου Χορηγιών «κτίΖΩ» που αφορά σε πρώτη φάση τις 43 επικίνδυνες προσφυγικες πολυκατοικίες που εξήγγειλε το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών. 

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία μέχρι και τις 5 Σεπτεμβρίου υποβλήθηκαν συνολικά 180 αιτήσεις από τις 43 πολυκατοικίες σε όλη την Κύπρο των οποίων η επισκευή/αναβάθμιση κρίθηκε οικονομικά ασύμφορη της αντικατάστασης και ανοικοδόμηση τους. Παράλληλα ήδη έχουν εξεταστεί οι αιτήσεις και λαμβάνουν επίδομα ενοικίου 90 δικαιούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν καθοριστεί  ως επίδομα €400 για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, €600 για δύο υπνοδωματίων και €800 για τριών υπνοδωματίων. Μάλιστα στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει αντί να πάει σε ενοίκιο να φιλοξενηθεί από συγγενικά πρόσωπα τότε δίνεται χορηγία €125 ανά άτομο τον μήνα.

Σημειώνεται ότι 8 από τις αιτήσεις αφορούν δικαιούχους οι οποίοι δεν επιθυμούν να λάβουν νέο διαμέρισμα και έτσι θα πάρουν το εφάπαξ ποσό που καθορίστηκε από το Κράτος. 

Κατεδαφίζονται 5 πολυκατοικίες στα Λατσιά

Όπως πληροφορείται η Brief πάντως έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατεδάφιση των πρώτων 5 πολυκατοικιών στον Δήμο Λατσιών οι οποίες βρίσκονται οι 2 στον οικισμό Απόστολος Ανδρέας και οι 3 στον Οικισμό Άγιος Ελευθέριος. 

Οι πέντε πολυκατοικίες έχουν ήδη εκκενωθεί πλην δύο διαμερισμάτων σε μια πολυκατοικία στον οικισμό Άγιος Ελευθέριος τα οποία αναμένεται να εκκενωθούν το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι αναμένεται σήμερα ο διαγωνισμός να δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα του Κράτους για προσφορές κατεδάφισης με τις εργασίες κατεδάφισης να αναμένεται να αρχίσουν στα μέσα Οκτωβρίου.

Διαγωνισμοί κατεδάφισης θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα και για άλλες πολυκατοικίες ανάλογα και με τις εκκενώσεις που θα υπάρχουν ανά Δήμο. 

Ξεκινούν διεργασίες για χτίσιμο πρώτης πολυκατοικίας 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη καθορίσει συνάντηση με την πρώτη 16άδα δικαιούχων από τις δύο πολυκατοικίες του Οικισμού Αποστόλου Ανδρέα οι οποίοι θα λάβουν διαμέρισμα σε νέα πολυκατοικία.

Η νέα πολυκατοικία θα ανεγερθεί στο ίδιο τεμάχιο λόγω έλλειψης χώρου εντός του οικισμού καθώς από την αρχή οι δικαιούχοι ζήτησαν να μην μετακινηθούν σε άλλο οικισμό. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών στην συνάντηση οι δικαιούχοι θα κληθούν το έντυπο συγκατάθεσης για την κατεδάφιση και να επιλέξουν τριμελή επιτροπή και Συντονιστή του έργου από τον Κατάλογο με τους Πολιτικούς Μηχανικούς και Αρχιτέκτονες μέλη του ΕΤΕΚ. 

Ακολούθως αφού επιλέξουν συντονιστή θα καθοριστεί το διαμέρισμα που θα πάρει ο κάθε δικαιούχος έτσι ώστε ο συντονιστής να διαμορφωθεί το τελικό αρχιτεκτονικό σχέδιο της νέας πολυκατοικίας και των διαμερισμάτων λαμβάνοντας υπόψη κάποιες ιδιαιτερότητες των δικαιούχων όπως για παράδειγμα διαμόρφωση χώρων για διευκόλυνση ΑμεΑ. 

Τέλος η συντονιστική επιτροπή σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα πρέπει να προχωρήσει σε άνοιγμα λογαριασμού σε τραπεζικό ίδρυμα όπου αρχικά θα κατατεθεί η εφάπαξ χορηγία του Κράτους και εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης των οικοδομικών εργασιών της νέας πολυκατοικίας το ποσό της συνεισφοράς από τον δικαιούχο. 

About the author

LatsiaTV