ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ιδρύεται στη Λευκωσία

Written by Demetris

Θα είναι το πρώτο διαπιστευμένο πανεπιστημιακό νοσηλευτήριο στον τόπο και θα φέρει το όνομα «AHEPA University Hospital Cyprus». Θα διαθέτει, μεταξύ άλλων, περίπου 200 κλίνες, 100 εξεταστικές αίθουσες, όλες στις ιατρικές ειδικότητες και εξειδικεύσεις, όλα τα εργαστήρια ειδικοτήτων (ενδοσκοπήσεων, γαστροσκοπήσεων, κολονοσκοπήσεων, ουρολογίας, καρδιολογίας κ.λπ.), Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, τμήμα αποκατάστασης, πλήρες κλινικό και ακτινολογικό τμήμα και 10 χειρουργικές αίθουσες. Έρχεται δε για να ενταχθεί στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Η ίδρυση και λειτουργία του νέου νοσηλευτηρίου, το οποίο θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με το αντίστοιχο νοσηλευτήριο που εδώ και χρόνια λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκε χθες, παρουσία του πρώτου Κύπριου προέδρου της παγκόσμιας αδελφότητας «AΧEΠA», Σάββα Τσίβικου. 

«Θα είναι το πρώτο πλήρως διαπιστευμένο νοσοκομείο της Κύπρου και θα εφαρμόζει τα αυστηρότερα πρωτόκολλα και τεκμηριωμένο σύστημα λειτουργίας, διασφαλίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών αλλά και την δυνατότητα διεξαγωγής κλινικών ερευνών».

Η ανακοίνωση έγινε από τη «Vivant Medical Investments PLC», στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που δόθηκε στο Μέγαρο «IMC», το οποίο και θα στεγάσει το νοσηλευτήριο. Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για «ένα κτήριο με εμβαδό 18.000τ.μ., που σχεδιάστηκε από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα και πολεοδόμο, λόρδο Cunliff και κτίστηκε με προδιαγραφές δημοσίου κτηρίου από την J&P και χαρακτηρίστηκε από εμπειρογνώμονες παγκόσμιου κύρους ως το ιδεώδες κέλυφος στην πιο κατάλληλη γεωγραφική θέση για να στεγάσει το πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κύπρου».

Μια από τις καινοτομίες του νέου πανεπιστημίου θα είναι οι ψηφιακές υποδομές του έτσι που να είναι ένα digitally smart hospital το οποίο θα διαθέτει τις βάσεις δεδομένων και τον εξοπλισμό για να υποστηρίξει ερευνητικά προγράμματα και επιδημιολογικές μελέτες.

«Η όλη επένδυση συμπεριλαμβανομένης της αξίας της μετατροπής του κτηρίου σε νοσοκομείο, με τις τεχνολογικές υποδομές τελευταίας γενιάς και του πιο σύγχρονου ιατρικού και άλλου εξοπλισμού ανέρχεται στα €80 εκατ.».

Την περιγραφή και τα πλεονεκτήματα του νέου πανεπιστημιακού νοσοκομείου, ανέλυσε το μέλος του δ.σ. και αναπληρωτής κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Ιωάννης Πατρίκιος. 

Όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη, «τροχοδρομείτε και η σημαντική προοπτική για σχετική συμφωνία με την Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου για πρακτική εξάσκηση των φοιτητών του από τις σχολές ιατρικής, νοσηλευτικής, φυσιοθεραπείας, και τεχνικών ιατρικών ειδικοτήτων».

Η κ. Francine Westergaard, Principal Accreditation Consultant του μεγαλύτερου οργανισμού πιστοποίησης «The Joint Commission International», ο οποίος αναλαμβάνει σαν η εταιρεία σύμβουλος του έργου σε όλα τα στάδια υλοποίησης από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι τη λειτουργία και πιστοποίηση, εξήγησε την σημασία και τα πλεονεκτήματα ενός διαπιστευμένου νοσοκομείου.

Ακολούθως, ο δρ. Alfred Barich, μέλος του δ.σ. του «ΑΧΕΠΑ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης», ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα, τις συνέργειες και τις προοπτικές από τη συμφωνία μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας μεταξύ των δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων «ΑΧΕΠΑ», Κύπρου και Θεσσαλονίκης. 

«Η διασύνδεση και πολυεπίπεδη συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με τις μοντέρνες εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας πλαισιωμένο από διακεκριμένους καθηγητές και στελεχωμένο με γιατρούς και επιστημονικό προσωπικό διεθνούς εμβέλειας, θα παρέχει τις απαιτούμενες υποδομές και προϋποθέσεις στις ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων μας, για την πρακτική εξάσκηση των φοιτητών τους, σε ένα περιβάλλον που δεν θα υστερεί των μεγάλων πανεπιστημιακών νοσοκομείων της Ευρώπης».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Ύπατος Πρόεδρος του παγκοσμίου συμβουλίου της ΑΧΕΠΑ, Σάββας Τσίβικος, ο οποίος διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στη σύναψη συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της ΑΧΕΠΑ και της VMI, καθώς και στην συνεργασία μεταξύ των δύο νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ, επιβεβαίωσε τη στήριξη της παγκόσμιας αυτής αδελφότητας για την δημιουργία του ΑΧΕΠΑ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κύπρου και ακολούθως ανέπτυξε το ευρύτερο όραμα του για τις δράσεις της αδελφότητας κατά την προεδρία του.

Ο επιχειρηματίας και μέτοχος της VMI, Ανδρέας Καϊσής, στον δικό του χαιρετισμό, ανέφερε πως το νέο νοσοκομείο αποτελεί την εκπλήρωση ενός οράματος ζωής και ακολούθως εξήγγειλε την απόφαση του δ.σ. της VMI να αναγορεύσει το Σάββα Τσιβικο ως επίτιμο πρόεδρο του.

Πηγή: Philenews

About the author

Demetris