ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης Κατηγορείται για το Σκάνδαλο με τις Συνταγογραφήσεις

Written by Demetris

Η υπόθεση απάτης με τις συνταγές που προέκυψε τον Σεπτέμβριο στους Τουρκοκύπριους και έχει κατακλύσει την κοινή γνώμη από εκείνη τη στιγμή, οδήγησε στη σύλληψη και εμφάνιση ενώπιον του δικαστηρίου συνολικά 72 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, φαρμακοποιών, πολιτών και φαρμακοποιών υποψηφίων, αναφέρει το Yeniduzen.

Παρότι προς το παρόν όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση και η νομική διαδικασία συνεχίζεται, συνοδεύεται από ανησυχία μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών.

Πιστεύουν ότι ολόκληρη η υπόθεση έχει μετατραπεί σε πολιτικό θέμα, με αποτέλεσμα επαγγελματίες και κοινό να πληρώνουν το τίμημα.

Είχε δηλωθεί ότι οι αρχές δεν έχουν αναλάβει καμία ευθύνη για αυτά τα γεγονότα.

Κατόπιν αυτού, ο Τουρκοκυπριακός Σύνδεσμος Φαρμακοποιών και ο Τουρκοκυπριακός Ιατρικός Σύνδεσμος υπέβαλαν χθες αίτηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο για ελέγχους στο Τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης, στο πλαίσιο της ‘Έρευνας για Πλαστές Συνταγές’, και οι πρόεδροι και των δύο συνδέσμων εξέδωσαν ανακοίνωση τύπου.

Ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Συνδέσμου Φαρμακοποιών, Ουμπούτ Έκσιουζ, δήλωσε ότι οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί θεωρούνται “εγκληματίες” ακόμα και πριν ολοκληρωθεί το δικαστικό προσκήνιο, και ότι η δημόσια αρχή δεν έχει αναλάβει καμία ευθύνη.

“Προς το παρόν, 293 από τις φαρμακαποθήκες μας βρίσκονται υπό έρευνα. Στο τέλος της διαδικασίας, τόσοι πολλοί συνάδελφοί μας που συνδέονται με αυτόν τον τομέα, που ιδρύθηκε από τον Καμράν Αζίζ το 1952, έρχονται σε τέλος. Ως αποτέλεσμα, οι πολίτες αυτής της χώρας αναγκάζονται να πληρώσουν μη μπορώντας να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα”, δήλωσε ο Έκσιουζ, προσθέτοντας: “Δεν υπάρχει σοβαρό κέρδος ή διαφθορά όπως υποστηρίζεται”.

Η Αμέλεια του Τμήματος Κοινωνικής Ασφάλισης:

Ο Αχμέτ Οζάντ, Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Ιατρικού Συνδέσμου, ακολούθησε τον Έκσιουζ και δήλωσε: “Πρέπει να υπογραμμίσουμε την ύπαρξη αμέλειας και κατάχρησης καθήκοντος στο Τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης”.

Ανέφερε ότι ο σύνδεσμός του είχε υποβάλει αίτηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο για ελέγχους στο Τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης, στα πλαίσια της ‘έρευνας για πλαστές συνταγές’, και θύμισε ότι είχαν υποβάλει και καταγγελία για το θέμα στη Γενική Διεύθυνση Αστυνομίας.

Εξηγώντας ότι οι γιατροί που υποβλήθηκαν σε έρευνα είχαν επίσης αφαιρεθεί από το δικαίωμα να γράφουν συνταγές κοινωνικής ασφάλισης, ο Οζάντ δήλωσε ότι αυτοί οι γιατροί είχαν επίσης εμπλακεί σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα επειδή τους είχαν παγώσει τους λογαριασμούς και τους είχαν αναστείλει τις διαδικτυακές υπηρεσίες τους.

Παρατηρούμε ότι τα θέματα που εμπίπτουν στο πεδίο αυτής της έρευνας χρονολογούνται από το 2021″, δήλωσε ο Οζάντ, προσθέτοντας ότι “ο γιατρός δέχεται ότι οι εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι που συνδέονται με τον Διευθυντή του Τμήματος Κοινωνικής Ασφάλισης θα ελέγξουν και θα επιθεωρήσουν εάν οι πρακτικές σύμφωνα με τη σύμβαση είναι σύμφωνες με τη σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ γιατρών και Τμήματος Κοινωνικής Ασφάλισης”. Συνέχισε να ρωτήσει γιατί το προσωπικό του Τμήματος Κοινωνικής Ασφάλισης δεν προχώρησε σε δράση και δεν κάλεσε λογαριασμό γιατρούς και φαρμακοποιούς πριν από δύο χρόνια.

“Δεν έχει γίνει κανένα προσπάθεια να κλείσει η ρωγμή στο σύστημα, που είναι γνωστό ότι υπήρχε τα τελευταία χρόνια. Εάν οι ανωμαλίες που υπήρχαν στο παρελθόν είχαν σταματήσει αμέσως μόλις παρατηρήθηκαν, τον αριθμό των γιατρών και των φαρμακοποιών δεν θα ξεπερνούσε τους λίγους και θα είχαν διεξαχθεί έρευνες και θα είχαν επιτευχθεί αποτελέσματα”, δήλωσε.

Ο Οζάντ δήλωσε: “Πρέπει να υπογραμμίσουμε την ύπαρξη αμέλειας και κατάχρησης καθήκοντος εντός του Τμήματος Κοινωνικής Ασφάλισης”.

Το Yeniduzen επικοινώνησε με τον Ρεμζί Γκαρντιγιανόγλου, Πρόεδρο του Τουρκοκυπριακού Συνδέσμου Ιδιωτικών Γιατρών, σχετικά με το θέμα, ο οποίος δήλωσε: “Και οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις και οι προηγούμενοι υπουργοί ευθύνονται για αυτήν την υπόθεση. Αυτό το περιστατικό έχει τώρα μετατραπεί σε πολιτικό περιστατικό. Διότι το σωστό και το λάθος ανακατεύονται. Έχουμε ανακατέψει το σίτο και το κύαμο.

About the author

Demetris