ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα μεταφερθεί στο πρώην κεντρικό κτίριο της Λαϊκής Τράπεζας

Written by Demetris

Σύμφωνα με αναφορές, το υπουργείο Εξωτερικών θα μετακινηθεί προσωρινά στο πρώην κεντρικό κτίριο της Λαϊκής Τράπεζας στο Στρόβολο.

Υπό την προϋπόθεση τελικής έγκρισης από τον δήμο Στροβόλου, η κυβέρνηση πρόκειται να αγοράσει το κτίριο από τον τρέχοντα ιδιοκτήτη του, την Τράπεζα της Κύπρου, έναντι ποσού 18,5 εκατομμυρίων ευρώ, με προκαταβολή 3,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Όλοι οι υπάλληλοι και οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών θα μεταφερθούν στο κτίριο, ενώ οι συνήθεις εγκαταστάσεις του, κοντά στο προεδρικό μέγαρο, θα υποστούν ανακαινίσεις.

Το θέμα θα συζητηθεί από τη Βουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα, ενώ έχουν διατεθεί ειδικά κονδύλια στον προϋπολογισμό του 2024 για την αγορά του κτιρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η αρχική εκτίμηση της καταχώρισης του κτιρίου ήταν 16,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μια ιδιωτική εκτίμηση εκτιμούσε την αξία του στα 21,1 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, μετά από συναντήσεις με την αρμόδια τεχνική επιτροπή, κρίθηκε ότι το τελικό ποσό ήταν λογικό.

Σύμφωνα με αναφορές, λήφθηκε υπόψη ότι το κτίριο είναι “εμβληματικό” και βρίσκεται σε βολική τοποθεσία στα περίχωρα της Λευκωσίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αγοράς.

Τονίζεται επίσης ότι, παρόλο που κτίστηκε πριν από χρόνια, πληροί τις σύγχρονες απαιτήσεις κατασκευής και διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Επιπλέον, η γεγονός ότι το κτίριο ήταν αμέσως διαθέσιμο θεωρήθηκε θετικό, καθώς και ότι η τρέχουσα αγορά θα έκανε πιο ακριβή την κατασκευή ενός νέου κτιρίου παρόμοιου μεγέθους σε παρόμοια τοποθεσία.

Η Λαϊκή Τράπεζα κατέρρευσε μετά την οικονομική κρίση του 2013 και τα περιουσιακά της στοιχεία παραδόθηκαν στην Τράπεζα της Κύπρου.

Πηγή: Cyprusmail

About the author

Demetris