ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρισμός: Προς ρεκόρ εσόδων, παρά την έλλειψη προσωπικού

Written by Demetris

Αυξημένα κατά 25% είναι τα έσοδα του τουρισμού το 2023 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με το ενδεχόμενο για νέο ρεκόρ εσόδων να είναι ορατό, είπε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, μετά τη συνάντηση με το Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) στο Προεδρικό.

Στη συνάντηση του ΠΑΣΥΞΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμμετείχε, εκτός από τον Υφυπουργό Τουρισμού και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, καθώς το κύριο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση, ήταν το ζήτημα της δυσκολίας εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού για απασχόληση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Κουμής, ανέφερε ότι αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση σε ένα διάστημα δύο μηνών με τον ΠΑΣΥΞΕ. «Συζητήσαμε μία ευρεία γκάμα θεμάτων, το εργασιακό, την αεροπορική σύνδεση της χώρας μας και τη δική μας προσπάθεια για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», ανέφερε, σημειώνοντας την άριστη συνεργασία του Υφυπουργείου με τον ΠΑΣΥΞΕ και με τον ΣΤΕΚ.

«Είναι κάτι που μας χαροποιεί ως κυβέρνηση και θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανταλλάζουμε απόψεις, να μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας για το καλό του τουρισμού», σημείωσε.

Ο Υφυπουργός είπε ότι διανύουμε μία πάρα πολύ καλή χρονιά. «Η αύξηση στις αφίξεις, σε σχέση με το προηγούμενο έτος ανέρχεται στο 21%. Την ίδια στιγμή υπάρχει μια καλή αύξηση στα έσοδα, της τάξης του 25%, που από ό,τι φαίνεται θα έχουμε και νέο ρεκόρ εσόδων, που είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία της χώρας μας», σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε ότι το εργασιακό ζήτημα είναι ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολλές τουριστικές βιομηχανίες, όχι μόνο την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου. «Αποτέλεσε το επίκεντρο της σημερινής συνάντησης και θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο στο να βρούμε αρκετές λύσεις. Αναφέρομαι στις διαδικασίες που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα. Από εκεί και πέρα το θέμα της εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού είναι και ένα θέμα που πρέπει να απασχολεί την κάθε μονάδα ξεχωριστά», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένα όρια στα οποία δύναται η κάθε επιχείρηση να προσλάβει προσωπικό.

«Το Υπουργείο Εργασίας είναι σε μια φάση που αναθεωρεί την υπάρχουσα στρατηγική, προκειμένου να γίνουν οι διαδικασίες πιο φιλικές προς τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις», είπε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΠΑΣΥΞΕ, Θάνος Μιχαηλίδης, χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη «εποικοδομητική», χαιρετίζοντας «τη συνεχή και άμεση ανάμιξή του στην εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως τουριστική βιομηχανία».

Επανέλαβε ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. «Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι ανταγωνιστικοί μας μεσογειακοί προορισμοί. Λαμβάνοντας υπόψη τα θετικά μηνύματα από τις αγορές για το 2024, υπάρχει άμεση ανάγκη να δοθούν λύσεις έγκαιρα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αν υπάρχει καθυστέρηση, «υπάρχει το ενδεχόμενο να μην μπορούμε να αντλήσουμε εργατικό δυναμικό για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, διότι θα το έχουν ήδη απορροφήσει οι ανταγωνιστικοί προορισμοί».

Σημείωσε ότι στην Κύπρο η τουριστική βιομηχανία καταλαμβάνει ένα σημαντικό διψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ, και γι’ αυτό πρέπει να δοθούν τα σωστά εργαλεία, «για το συμφέρον της οικονομίας».

«Συμφωνώ με όσα έχει πει ο Υφυπουργός Τουρισμού, έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία και υπάρχει μια συνεργασία που προσβλέπει στην επίλυση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Αυτά έχουν και μια δυναμική, δεν είναι στατικά», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το πώς ανταπεξήλθαν σε μία απαιτητική χρονιά, όπως το 2023, δεδομένης της έλλειψης προσωπικού, ανέφερε ότι “είχαμε μεγάλες δυσκολίες, υπάρχουν κενά. Νιώθουμε ότι αν είχαμε τον σωστό αριθμό εργατικού δυναμικού θα μπορούσαμε να δώσουμε καλύτερη εξυπηρέτηση προς τους τουρίστες. Ο ανταγωνισμός είναι πάρα πολύς. Αν δεν βελτιώνεις το προϊόν που προσφέρεις, σίγουρα σιγά-σιγά η Κύπρος θα ξεκινήσει να χάνει έδαφος».

Αναφορικά με τις πληρότητες των ξενοδοχείων κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι τώρα οι πληρότητες των ξενοδοχείων κυμαίνονται στο 40% και τις μέρες των Χριστουγέννων θα ανεβούν ίσως στο 50%.

ΚΥΠΕ

About the author

Demetris