ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανησυχία προκαλεί σε αστυνομία και εγκληματικό υπόκοσμο η παρουσία των νέων ‘παικτών’ ανάμεσα στα μαφιόζικα κυκλώματα.

Written by Demetris

Η εξόντωση δύο ατόμων που βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας της Αστυνομίας ως άτομα υψηλού κινδύνου προκαλεί ανησυχία σχετικά με το τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Ο Αλέξης Μαυρομιχάλης στη Λευκωσία και ο Θανάσης Καλογερόπουλος στη Λεμεσό εκτελέστηκαν εν ψυχρώ με μόλις 37 ώρες διαφορά, και αυτό δείχνει ότι δεν πρόκειται για τυχαία επίθεση. Οι Αρχές ανησυχούν για το τι θα ακολουθήσει, καθώς η έλεγχος της νύχτας, κυρίως στη Λευκωσία, παραμένει άγνωστος ως προς το ποια χέρια θα πέσει και τίποτα δεν είναι σίγουρο όσον αφορά την εξέλιξη της κατάστασης

Σε ένα υποθετικό σενάριο όπου πίσω από τις δύο δολοφονίες βρίσκεται το ίδιο πρόσωπο, είναι εντελώς άγνωστο κατά πόσον έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος ξεκαθαρισμού λογαριασμών. Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για το πώς θα αντιδράσουν άτομα που ίσως νιώθουν ότι απειλούνται ή επιζητούν εκδίκηση.

Για αυτούς τους λόγους, οι Αρχές επικεντρώνουν την προσοχή τους σε επίπεδο προειδοποίησης στο εγκληματικό κύκλωμα, καλώντας τα ενεργά στοιχεία να μην επιδείξουν βία και να αποφύγουν την έναρξη νέου κύκλου αιματηρών επεισοδίων. Παράλληλα, λαμβάνονται μέτρα για την αυξημένη επιτήρηση προσώπων με παρελθόν στο έγκλημα. Όλα αυτά συνθέτουν μια επικίνδυνη κατάσταση, με τις έρευνες για τα δύο αποτρόπαια εγκλήματα να βρίσκονται ακόμα στα αρχικά τους στάδια, και την πιθανότητα να εξαρτώνται από επιστημονικές αναλύσεις για την ανάκριση των γεγονότων.

Κατά την εξέταση της υπόθεσης του Αλέξη Μαυρομιχάλη, επίσης γνωστού ως Αλεξούι, η Αστυνομία εντόπισε έναν κάλυκα σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από το διαμέρισμά του. Υπάρχει εκτίμηση ότι από αυτόν τον κάλυκα πυροβολήθηκε η σφαίρα που τον σκότωσε. Ο Μαυρομιχάλης δέχτηκε πυροβολισμό στην κοιλιακή περιοχή ενώ βρισκόταν ακριβώς στην έξοδο της μπαλκονόπορτας, με το σώμα του γυρισμένο προς τα έξω (χωρίς να έχει βγει στο μπαλκόνι).

Ο δράστης είχε τοποθετηθεί σε ανοικτό οικόπεδο μεταξύ δύο πολυκατοικιών, απέναντι από την πολυκατοικία όπου διέμενε ο 45χρονος. Κρύβηκε πίσω από ένα δέντρο και, μόλις είδε τον Μαυρομιχάλη, ανοίγοντας πυρ, πέτυχε τον κορμό του δέντρου. Ο κάλυκας που βρέθηκε στη σκηνή φαίνεται ότι ανήκει σε αυτόματο τυφέκιο παρόμοιο με το G3, αν και θα υποβληθεί πρώτα σε εξέταση από εμπειρογνώμονες και στη συνέχεια σε βαλλιστικές αναλύσεις. Παρόλο που το διαμέρισμα του Μαυρομιχάλη βρισκόταν στον δεύτερο όροφο, λόγω της υψομετρικής διαφοράς της θέσης όπου βρισκόταν ο δράστης, είχε σχεδόν ευθεία πορεία προς τον στόχο.

Στο διαμέρισμα που μοιραζόταν με τη σύντροφό του, ο Μαυρομιχάλης είχε εγκαταστήσει κάμερες και το υλικό αυτό εξετάζεται, ενώ θα εξεταστούν και άλλα κλειστά κυκλώματα ασφαλείας που βρίσκονταν στην περιοχή. Ο δράστης, μετά την επίθεση στον Αλεξούι, διέφυγε τρέχοντας και, καλυπτόμενος από το σκοτάδι, επέβη σε ένα αυτοκίνητο που είχε κλαπεί από τις 19 Οκτωβρίου. Σε λιγότερο από 15 λεπτά, το αυτοκίνητο βρέθηκε καμένο κοντά στον Κοτσιάτη, κοντά στον αυτοκινητόδρομο. Δεν είναι απίθαντο να υποθέσουμε ότι άλλο άτομο τον περίμενε στο αυτοκίνητο.

Μετά τις δύο δολοφονίες, οι Αρχές βρίσκονται σε δύσκολη θέση και προσπαθούν να αποτρέψουν την εξάπλωση νέου κύκλου βίας. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι σε λιγότερο από 48 ώρες είχαν σημειωθεί δύο δολοφονίες. Αναφέροντας ότι επισκέφθηκε τη σκηνή των εγκλημάτων, δήλωσε ότι θα διεξαχθεί σύσκεψη μεταξύ του Τμήματος Ασφάλειας Λευκωσίας και του Τμήματος Ασφάλειας Λεμεσού για να εξεταστεί εάν υπάρχει κάποια σχετικότητα μεταξύ των δύο περιστατικών, αλλά αυτό θα γίνει όταν ολοκληρωθούν οι πρώτες έρευνες.

Ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για νέα επίθεση μέσα στις προσεχείς ώρες. Τα αστυνομικά περίπολα είναι στον δρόμο για διάφορες αστυνομικές επιχειρήσεις και για την αντιμετώπιση διαφόρων εγκληματικών δραστηριοτήτων. Η κύρια προσπάθεια τώρα θα επικεντρωθεί στην αποκάλυψη των στοιχείων που αφορούν τις δύο δολοφονίες. Το θύμα στη δεύτερη δολοφονία ήταν γνωστό στις Αρχές και υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με αυτό, αν και δεν είχαν ληφθεί πρόσφατα πληροφορίες για ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον του.

Οι δύο δολοφονίες αναστατώνουν τις Αρχές και υπάρχουν στοιχεία που τις συσχετίζουν, όπως η χρονολογική συγκυρία και ο τρόπος που διαπράχθηκαν. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ανησυχητική λόγω της αντίδρασης των δραστών στη δολοφονία του Θανάση Καλογερόπουλου, καθώς ενέργησαν μέσα στη μέρα και μπροστά σε κόσμο, αγνοώντας τυχόν αθώες ζωές που θα μπορούσαν να βρεθούν στον τόπο του εγκλήματος. Επιπλέον, οι δράστες εγκατέλειψαν τα φονικά όπλα στο καιόμενο όχημα μετά τη διαπραγμάτευση, ίσως είναι βέβαιοι ότι δεν θα ανακαλυφθούν. Αυτά τα γεγονότα προκαλούν ανησυχία και ανταπόκριση από την Αστυνομία, που προσπαθεί να εξιχνιάσει τις περιστάσεις και τους υπευθύνους.

Στην περίπτωση του Μαυρομιχάλη, ο δράστης είχε διαφορετική συμπεριφορά από αυτήν του δράστη στην υπόθεση του Καλογερόπουλου. Ενώ έριξε μόνο μία σφαίρα στο Μαυρομιχάλη και εγκατέλειψε το θύμα χωρίς να γνωρίζει αν είχε πέσει νεκρό, στη συνέχεια πήρε το φονικό όπλο μαζί του και εξαφάνισε τα ίχνη του. Αυτό υποδηλώνει ότι ο δράστης ίσως έχει διαφορετική προσέγγιση στις επιθέσεις του και μπορεί να επιλέγει τη στιγμή που θεωρεί κατάλληλη.

Εν τω μεταξύ, η ασφάλεια των πολιτών αναμένεται να είναι ψηλά στις προτεραιότητες των αρχών μετά από τις δύο πρόσφατες δολοφονίες, και αυτό αποτυπώνεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση ανησυχεί για την ασφάλεια των πολιτών και αναφέρει ότι αυτή είναι μία από τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις της. Επισημαίνει ότι το αίσθημα ασφάλειας πρέπει να διατηρείται υψηλά στην κοινωνία και ότι η Κυβέρνηση διαμορφώνει διάφορα μέτρα για να το ενισχύσει ακόμα περισσότερο. Επιπλέον, αναφέρει ότι μετά την τελευταία σύσκεψη υπό την Προεδρία, πρόκειται να εφαρμοστούν μέτρα που είχαν αποφασιστεί κατά την τελευταία κοινή σύσκεψη.

Συνοψίζοντας, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά το θέμα της ασφάλειας των πολιτών και εξετάζει την λήψη περαιτέρω μέτρων για τη διασφάλισή της.

Το θέμα της έξαρσης της εγκληματικότητας θα συζητηθεί σε κλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, μετά από χθεσινή απόφαση.

Πηγή: https://www.philenews.com/kipros/astinomika/article/1402945/dio-en-psichro-dolofonies-me-diafora-molis-37-oron-tromos-gia-tin-epomeni-mera/

About the author

Demetris