ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα λεωφορεία “Park & Ride” στο ΓΣΠ είναι γεμάτα. Ζητούνται οδηγοί με το σταγονόμετρο.

Written by LatsiaTV

Μετά από ένα μήνα λειτουργίας των λεωφορείων “Park & Ride”, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς τα λεωφορεία πλέον είναι κατάμεστα από επιβάτες και είναι μάλιστα προς έλλειψη οι οδηγοί.

Συνολικά, καθημερινά μεταφέρονται 350 επιβάτες προς το κέντρο της πρωτεύουσας χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Park & Ride. Αυτό αποτελεί λόγο για ικανοποίηση για το Υπουργείο Μεταφορών. Το υπουργείο επιθυμεί να αυξήσει τον αριθμό των λεωφορείων που προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία. Ωστόσο, αντιμετωπίζει το πρόβλημα ότι δεν υπάρχουν πλέον αρκετοί οδηγοί ή άλλοι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να οδηγούν αυτά τα λεωφορεία.

Ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της υπηρεσίας Park & Ride. Ωστόσο, επεσήμανε ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά την προσέλκυση οδηγών. Δήλωσε: “Δυστυχώς, έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες της εταιρείας σε οδηγούς και όχι σε λεωφορεία, καθώς δεν βρίσκουμε άλλους οδηγούς. Είμαστε σε συζητήσεις για να δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα αυτό το θέμα για να βελτιώσουμε τις γραμμές. Παρόλα αυτά, επεσήμανε ότι η υπηρεσία έχει εξυπηρετήσει πολλούς ανθρώπους, καθώς καθημερινά μεταφέρονται περίπου 350 επιβάτες, παρατηρώντας ότι τα λεωφορεία έχουν ήδη συμπληρωθεί. Επιπλέον, εξέφρασε την προσωπική του επιθυμία να φτάσουν τα λεωφορεία της υπηρεσίας στα 400 καθημερινά.

Στην παρούσα φάση, απώτερος στόχος του Υπουργείου Μεταφορών, είναι το πώς θα βελτιωθεί περισσότερο η υπηρεσία, με διάφορους άλλους τρόπους, δηλαδή να συνδεθούν τα υπεραστικά λεωφορεία με τη γραμμή του ΓΣΠ. «Τα υπεραστικά λεωφορεία δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα, με την υπηρεσία που δραστηριοποιείται στη Λευκωσία. Οπότε εάν συνδέσουμε τα υπεραστικά λεωφορεία με σταθμό στο ΓΣΠ, τότε κάποιος θα έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει από τη Λεμεσό και να καταλήξει στην Πλατεία Σολωμού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Ένας σημαντικός δίλλημα που αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα σχετικά με την παροχή της υπηρεσίας Park & Ride στην παρούσα φάση είναι εάν θα συνεχίσει να παρέχεται δωρεάν, με τον υπουργό να διευκρινίζει ότι η προσπάθεια είναι να παρέχεται δωρεάν ή όσο το δυνατόν πιο οικονομικά. Τόνισε επίσης τη σημασία αυτών των διαδρομών, καθώς αυτές δεν λειτουργούν μόνο κατά τις ώρες αιχμής, αλλά συμβάλλουν στη μείωση της κυκλοφορίας και της ρύπανσης, ενώ επιτρέπουν στους επιβάτες να φθάσουν πιο γρήγορα στη δουλειά τους, εξοικονομώντας χρόνο. Επιπλέον, αναφέρει ότι αυτή η υπηρεσία έχει οφέλη και για το κράτος, και πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση του κόστους της υπηρεσίας σε σχέση με τα οφέλη που παρέχει.

Ακόμη η κατάσταση στα φώτα του Καλησπέρα δημιουργεί προβλήματα για τις αρχές, καθώς ορισμένοι οδηγοί συνεχίζουν να παρανομούν χρησιμοποιώντας τη λεωφορειολωρίδα, η οποία προορίζεται αποκλειστικά για λεωφορεία και ταξί.

Ο κ. Βαφεάδης αναφέρει ότι η Αστυνομία παρακολουθεί την κατάσταση και παρατηρεί μείωση των περιστατικών παρανομίας με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, εξηγεί ότι πρόκειται να ληφθούν μέτρα με την έγκριση ενός νέου νομοσχεδίου, το οποίο θα επιτρέπει την εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης που θα ελέγχουν την παράνομη χρήση της λεωφορειολωρίδας. Επισημαίνει επίσης τη σημασία της λεωφορειολωρίδας, καθώς αυτή προσφέρει το σημαντικό πλεονέκτημα της εξοικονόμησης χρόνου κατά τη διάρκεια της διαδρομής, το οποίο είναι το μόνο συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτουν τα λεωφορεία έναντι των αυτοκινήτων. Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι αν ο χρόνος διαδρομής δεν μειώνεται, τότε δεν θα υπάρχει λόγος για τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία.

About the author

LatsiaTV