ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποκαλυπτική έρευνα: Ο παράγοντας μισθός, πόσο εύκολα και γιατί αλλάζουν εργοδότη Gen Z και Millenials

Για τη Γενιά Z και τους Millennials, η εργασία δεν είναι απλά μια δουλειά, αλλά μια ευκαιρία να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες. Έτσι, αντί να αντιλαμβάνονται την εργασία ως σταθερή δέσμευση, τη βλέπουν ως ένα δυναμικό πεδίο δημιουργίας και έκφρασης των ικανοτήτων τους. Κι όμως.

Ο μισθός είναι ακόμη και σήμερα ο λόγος για να εγκαταλείψουν τον εργοδότη τους και να μετακινηθούν χωρίς πολλή σκέψη σε έναν άλλο οργανισμό, που είναι διαθέσιμος να δώσει περισσότερα.

Ειδικότερα, μέσα από την έρευνα «Inside the minds of Generation Z and Millennials» του οργανισμού IMR/University of Nicosia™ αποκαλύφθηκε πως το ύψος του μισθού είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα για την Gen Z και τους Millennials κατά την επιλογή εργασίας και αιτία αποχώρησής τους σε περίπτωση μια άλλης πρότασης με καλύτερη αμοιβή.

Συνολικά 6 στους 10 Millelial και Gen Z είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την τρέχουσα θέση τους, εάν έχουν καλύτερο μισθό.

Σε κλίμακα από το 1 έως το 5 η απάντηση σχετικά με τη σημασία ενός καλού μισθού φτάνει σχεδόν το 4,6. Ποσοστό που ξεπερνά, για τους 800 ερωτηθέντες, και την ανάγκη για ισορροπίας εργασιακής και προσωπικής ζωής, η οποία από το 1 ως το 5 αγγίζει το 4,38.

Ακόμη και σχετικά με την ανέλιξη και την πορεία τους στην εργασία, οι εργαζόμενοι θέτουν τον µισθό στην κορυφή, καθώς το 71% επιθυμεί υψηλό εισόδηµα.

Όσον αφορά την κορυφαία προτίμηση για τους Millenials, σύμφωνα με την έρευνα, 8 στους 10 επιθυμούν η επαγγελματική τους ενασχόληση να περιλαμβάνει υψηλό εισόδημα. Συνολικά 6 στους 10 ερωτηθέντες που ανήκουν στη γενιά Z έχουν την ίδια επιθυμία.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας κατά το 22ο Leadership & Human Resource Management Conference, η Χριστίνα Κοκκάλου, Managing Director, IMR/University of Nicosia είπε ακόμη ότι οι ιδανικές συνθήκες εργασίας για τις εν λόγω γενιές είναι ο συνδυασμός απομακρυσμένης εργασίας και εργασίας στο γραφείο (38%), ενώ το ευέλικτο ωράριο εργασίας κυμαίνεται σε παρόμοια ποσοστά (35%). Μόνο το 17% επιθυμεί να εργάζεται από το γραφείο.

Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι το 38% των Millennials και της Gen Z φαίνεται να είναι πολύ ικανοποιημένοι από την τρέχουσα θέση εργασίας τους. Επιπλέον, το 47% από αυτούς εμφανίζονται αρκετά ικανοποιημένοι με την τρέχουσα θέση εργασίας τους.

Η κακή σχέση με τον διευθυντή και τους συναδέλφους αποτελεί επίσης βασικό λόγο για τον οποίο οι νέες γενιές… σηκώνονται και φεύγουν.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων, η επεξήγηση και ο σκληρός ανταγωνισμός

Aκολούθησε συζήτηση πάνελ, όπου αναλύθηκαν τα πιο πάνω αποτελέσματα, με συμμετέχοντες τους Elena Krutova, Chief Administrative Officer της Exness Ειρήνη Λοϊζίδου, Group Human Resources Manager της PHC Franchised Restaurants Public LTD, Μαρία Ιωάννου, Business Development Junior Director της ECOMMBX και Αλεξάνδρα Κυπριανού, Senior HR Officer, Parklane Luxury Collection Resort & Spa, Limassol.

Η Elena Krutova διατύπωσε την άποψη πως δεν είναι καθόλου παράξενο πως οι νέοι είναι λιγότερο πιστοί στους υφιστάμενος εργοδότες τους.

«Βλέπουμε ότι αλλάζουν εργοδότη κατά μέσο όρο κάθε δύο χρόνια. Οι επιλογές είναι πολλές και τις αρπάζουν», είπε.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η παρατήρησή της σύμφωνα με την οποία ο κώδικας ενδυμασίας διαφέρει κατά πολύ, αφού ενώ οι μεγαλύτεροι έρχονται στο γραφείο με κοστούμια, οι δύο πιο πάνω γενιές επιλέγουν πιο ανεπίσημα ρούχα και τους αρέσει που έχουν αυτή την δυνατότητα.

Ούτε και η Ειρήνη Λοϊζίδου εκπλήσσεται με τα αποτελέσματα και την προτεραιότητα στον μισθό και συνέχισε: «H διαφορά ανάμεσα στις ηλικίες είναι μεγάλη και δεν ταιριάζουν όλοι στην ίδια κατηγορία. Έχουμε μεγαλύτερους millennials που είναι ανυπόμονοι, αλλά από την άλλη έχουν όραμα και θέλουν, να εξελιχθούν και επιζητούν αυθεντικότητα».

Οι νεαρότεροι millennials και Gen Z έχουν άλλα κίνητρα κατά την ίδια. «Ναι, θέλουν να εξελιχθούν γρήγορα, αλλά δεν είναι όσο δεσμευμένοι είναι οι άλλοι δύο», είπε, και πως είναι θέμα της ολιστικής εμπειρίας στο εργασιακό περιβάλλον.

Η Μαρία Ιωάννου σχολίασε ότι ναι μεν ο μισθός είναι βασικό στοιχείο αλλά είναι σημαντικό να διατηρεί το δυναμικό των εν λόγω ηλικιών και καλές σχέσεις με συναδέλφους. Το γεγονός ότι αλλάζουν εύκολα οργανισμό για τον μισθό πρέπει να προβληματίσει τις επιχειρήσεις, τόνισε.

Όσο για το πώς μπορούν να κερδίσουν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της σύγχρονης εποχής η κ.Ιωάννου κατονόμασε παραμέτρους όπως είναι η παροχή εργαλείων για προσωπική ανάπτυξη, καθώς και η αίσθηση του σκοπού που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στους στόχους τους.

Η Αλεξάνδρα Κυπριανού ανέπτυξε μερικούς λόγους για τους οποίους ενδεχομένως ο μισθός να είναι τόσο υψηλά στις απαιτήσεις. Σύμφωνα με την ίδια, η οικονομική πίεση, η αύξηση του κόστους ζωής και οι υποχρεώσεις πληρωμών δανείων, ενοικίων κ.α είναι μόλις μερικοί από αυτούς.

Πεποίθησή της είναι εξάλλου ότι «για αυτές τις γενιές ο υψηλός μισθός είναι μια έμπρακτη απόδειξη από πλευράς της εταιρείας ότι εκτιμάται η συνεισφορά τους».

Συντονίστρια του πάνελ ήταν η Κλειώ Παπαδοπούλου, Partner and Chief Inclusion & Diversity Officer της PwC Cyprus.

Πηγή: INB

About the author

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω.
Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων.
Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας.
Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.