ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Aυτά περιλαμβάνει το νέο σχέδιο ηλεκτροκίνησης

Written by Demetris

Μεθαύριο Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2024 θα παρουσιαστεί η τρίτη προκήρυξη για το Σχέδιο Προώθησης της Ηλεκτροκίνησης στην Κύπρο ανέφερε σήμερα  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφεάδης, θα παρουσιάσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη μεθαύριο Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2024 το Σχέδιο Προώθησης της Ηλεκτροκίνησης στην Κύπρο.

Σκοπός του σχεδίου είναι η προώθηση της αγοράς οχημάτων με μηδενικές ή χαμηλές εκπομπές ρύπων και της χρήσης εναλλακτικών τρόπων διακίνησης, επιτυγχάνοντας έτσι μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις μεταφορές, και συγκεκριμένα τη μείωση των εκπομπών CO2 και των αέριων ρύπων.

Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης εντάσσεται στο Γενικό Πλαίσιο Πολιτικής για την Προώθηση της Χρήσης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και στο Εθνικό Σχέδιο της Κύπρου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Σύμφωνα με το Γενικό Πλαίσιο Πολιτικής για την Προώθηση της Χρήσης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων,τίθεται στόχος το 25% των εγγραφών νέων οχημάτων το 2030 να αφορά αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και μέχρι το 2035 το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 100%. Από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των εγγραφών οχημάτων, που φορτίζονται από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα οι εγγραφές ηλεκτρικών αυτοκινήτων σαλούν το 2023 ήταν 995 σε σχέση με 512 το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 94.34% ενώ η αύξηση σε σχέση με το 2020 είναι της τάξης του 1175% αφού είχαν εγγραφεί 78 ηλεκτρικά αυτοκίνητα σαλούν κατά το 2020.  Το 2023 ενεγράφηκαν 273 ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες σε σχέση με 192 το 2022 ενώ ενεγράφηκαν 40 ηλεκτρικά λεωφορεία, κατηγορία για την οποία δεν υπήρξε καμία εγγραφή κατά τα έτη 2022 και 2021 και 1 εγγραφή για το 2020

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως από τα στοιχεία φαίνεται η αύξηση στη χρήση ηλεκτρικών μέσων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το σχέδιο άρχισε να υλοποιείται τον Ιανουάριο 2022, είναι πρόδηλη η συμβολή του στην κατακόρυφη αύξηση των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των υβριδικών με ρευματολήπτη. Παρόλα αυτά απέχουμε ακόμη από τον στόχο που έχει τεθεί για το 2030.

Τι θα περιλαμβάνει η νέα προκήρυξη

Η 3η προκήρυξη θα υλοποιηθεί τη διετία 2024-‘25 και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται σε €36 εκατομμύρια, με τον συνολικό προϋπολογισμό του σχεδίου να ανέρχεται σε €53 εκατομμύρια.  Το σχέδιο χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι, στην 3η προκήρυξη έχει αυξηθείσημαντικά το ποσό χορηγίας για τις κατηγορίες που αφορούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, σε σχέση με την 1η και τη 2η προκήρυξη. Πιο συγκεκριμένα, στο σχέδιο υπάρχουν ειδικές κατηγορίες για δικαιούχους αναπηρικού οχήματος και για πολύτεκνες οικογένειες, τόσο για απόσυρση παλαιού ρυπογόνου οχήματος και αγορά καινούργιου χαμηλών εκπομπών CO2 (μέχρι 50 γρ/χλμ) κατηγορίας Μ1 (σαλούν) όσο και για χορηγία για αγορά καινούργιου οχήματος μηδενικών εκπομπών CO2 κατηγορίας Μ1 (σαλούν).

Για απόσυρση και αγορά οχήματος χαμηλών εκπομπών CO2 το ποσό χορηγίας αυξάνεται σε €15.000 έναντι €10.000 (1η και 2η προκήρυξη), ενώ για αγορά οχήματος μηδενικών εκπομπών CO2 το ποσό χορηγίας αυξάνεται σε €20.000 έναντι €12.000 (1η και 2η προκήρυξη). Οι εν λόγω αυξήσεις αφορούν και τις δυο ομάδες πληθυσμού που αναφέρονται πιο πάνω.

Επιπλέον, έχει αυξηθεί το ποσό χορηγίας για αγορά καινούργιου οχήματος ταξί μηδενικών ρύπων CO2 σε €20.000 έναντι €15.000 στο προηγούμενο σχέδιο.

Τέλος ο ΚΕ αναφέρει ότιν με την υλοποίηση της πιο πάνω προκήρυξης αναμένεται ότι, θα δοθεί περαιτέρω ώθηση στη διείσδυση των πιο πάνω οχημάτων στον στόλο των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Κύπρο, και παράλληλα θα δοθεί η ευκαιρία σε άτομα που εμπίπτουν στις πιο πάνω πληθυσμιακές ομάδες να αποκτήσουν όχημα φιλικό προς το περιβάλλον, το οποίο απαιτεί χαμηλό κόστος κίνησης.

Πηγή: Philenews

About the author

Demetris