ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτή η μείωση στα καύσιμα καταγράφηκε την εβδομάδα που πέρασε.

Written by Demetris

Οι τιμές των καυσίμων σημείωσαν μια μικρή μείωση στη διάρκεια μιας εβδομάδας, αν και όχι στα επίπεδα που θα περίμενε κανείς. Αυτό παρατηρείται παρά τον ισχύοντα μειωμένο συντελεστή φόρου κατανάλωσης για τα καύσιμα κίνησης έως τον Φεβρουάριο του 2024 και για το πετρέλαιο θέρμανσης έως τον Μάρτιο της νέας χρονιάς.

Με βάση το εβδομαδιαίο δελτίο EUR Bulletin oil, παρατηρείται μικρή υποχώρηση στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων, από €1,343.07 σε €1,339.69, με μείωση περίπου 0,29%. Ο μέσος όρος της τιμής του πετρελαίου κίνησης υποχώρησε περίπου 0,47%, περνώντας από €1,462.31 σε €1,455.9. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε περίπου κατά 0,46%, περνώντας από €1,077.79 σε €1,072.44.

Σε σύγκριση με τον μέσο όρο τιμών της ΕΕ των 19 χωρών, η Κύπρος παρουσιάζεται ως η δεύτερη φθηνότερη χώρα για την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, με μέση τιμή πώλησης €1,339. Η Μάλτα κατατάσσεται πρώτη με €1,340. Οι πιο ακριβές τιμές αμόλυβδης βενζίνης στην ΕΕ σημειώνονται στη Δανία, την Ολλανδία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες, ενώ η πιο χαμηλή τιμή πετρελαίου κίνησης καταγράφεται στη Μάλτα, ακολουθούμενη από τη Σλοβενία και την Κύπρο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, με την Κύπρο να κατατάσσεται ως η τρίτη χώρα με τις χαμηλότερες τιμές στην ΕΕ. Οι πιο ακριβές τιμές παρατηρούνται σε χώρες όπως Δανία, Ιταλία, Βέλγιο και Γερμανία.

Επίσης, οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν πάνω από 2% λόγω των συγκρούσεων μεταξύ του συνασπισμού των ΗΠΑ με τους Χούθι στην Υεμένη. Οι επιθέσεις αυτές επηρέασαν τις αγορές, με τις τιμές του πετρελαίου να πλησιάζουν τα 80 δολάρια το βαρέλι για το μπρεντ και να ανεβαίνουν στα 73,82 δολάρια για το αμερικανικό αργό (WTI). Παρ’ όλα αυτά, οι αγορές παραμένουν σε αναμονή για την εξέλιξη της κατάστασης.

About the author

Demetris