ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολλά τα αγκάθια στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ενώ άρχισε η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την 1η Ιουλίου, οπόταν θα τεθεί σε εφαρμογή η πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία θεωρητικά θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες και, μάλιστα, πιο φθηνά, κάποια βασικά προβλήματα δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Εκφράζονται δε φόβοι, ότι πιθανώς να προκληθεί χάος, τουλάχιστον στο αρχικό διάστημα λειτουργίας των 20 νέων δήμων και των νέων Επαρχιακών Συμβουλίων.

Βασικά ζητήματα τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι η μεσοβέζικη μηχανογράφηση, σε σημείο που ένας στους τρεις δήμους είναι πολύ πιθανό να μην λειτουργήσει με το νέο ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα «Ευαγόρας». Πάντως, όπως ελέχθη, πέραν της πληρωμής λογαριασμών που εκκρεμούν, οι πολεοδομικές άδειες και οι άδειες οικοδομής θα εξετάζονται κανονικά.

Δεύτερο ζήτημα αφορά το γεγονός ότι υπάλληλοι του δημοσίου ή δήμων δεν επιθυμούν να μετατεθούν μόνιμα τους νέους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, ώστε αυτοί να στελεχωθούν επαρκώς και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Ένσταση δεν υπάρχει μόνο στη μόνιμη μετάθεση υπαλλήλων, αλλά και στην απόσπαση τους, όχι μόνο λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργείται αλλά και για λόγους επαγγελματικής ανέλιξης.

Το τρίτο ζήτημα το οποίο θα επηρεάσει προσωρινά όσους σχεδιάζουν να υποβάλουν πολεοδομικές αιτήσεις ή αιτήσεις για έκδοση αδειών οικοδομής, αφορά το γεγονός ότι περί τις 10 Ιουνίου, δηλαδή περίπου 20 μέρες πριν την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, οι δήμοι θα κατεβάσουν τα ρολά μη αποδεχόμενοι νέες αιτήσεις. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών, ενώπιον της οποίας συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης, υπέδειξε, πως ένεκα και των εκλογών, οι δήμοι ίσως δυσλειτουργούν με ότι αυτό συνεπάγεται στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σημειώνεται, πως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ξεκαθάρισε, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και άλλο προσωπικό που επηρεάζεται, θα μεταφερθούν στους Επαρχιακούς Οργανισμούς θέλουν δεν θέλουν.

Ένα άλλο ζήτημα που αφέθηκε να αιωρείται και του οποίου οι διαστάσεις θα φανούν στην πράξη, αφορά το κατά πόσον το κόστος εξυπηρέτησης των πολιτών θα μειωθεί, όπως είχε εξαγγελθεί κατ’ επανάληψη ή αν, τελικά, θα αυξηθεί, όπως αφέθηκε να νοηθεί από τοπικούς άρχοντες.

Ενημερώνοντας τους βουλευτές ο υπεύθυνος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο υπουργείο Εσωτερικών, Αντώνης Οικονομίδης, ανέφερε πως καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να είναι όλα έτοιμα την 1η Ιουλίου. Έκανε αναφορά στα €117 εκατ. που διαθέτει σήμερα το κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρόσθεσε πως το κονδύλι θα είναι αυξημένο το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Εκεί που παρατηρείται δυστοκία, είπε, είναι στη μεταφορά των δεδομένων στα νέα συστήματα μηχανογράφησης, κάτι το οποίο αποτελεί, όπως ανέφερε, στοίχημα για όλους τους εμπλεκόμενους. «Ασκήσαμε», είπε, «πιέσεις στους παρόχους, δηλαδή στις εταιρείες που εγκαθιστούν τα συστήματα μηχανογράφησης».

Το άλλο ζήτημα που εγείρεται, αφορά, όπως είπε, την αδειοδότηση των αναπτύξεων. Όπως εξήγησε, το υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε όλο το προσωπικό των πολεοδομικών Αρχών παγκυπρίως. Εξήγησε, πως το επηρεαζόμενο μόνιμο προσωπικό έχει την επιλογή της μόνιμης μεταφοράς στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης ή την προσωρινή απόσπαση για ενάμιση χρόνο. Ο χρόνος αυτός απαιτείται μέχρι να προκηρυχθούν οι κενές θέσεις και να πληρωθούν. Είπε, επίσης, πως παράλληλα προωθήθηκε η πρόσληψη 105 εκτάκτων οι οποίοι θα ενισχύσουν τους επαρχιακούς οργανισμούς στη διεκπεραίωση των αιτήσεων.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως περί τις 10 Ιουνίου, περίπου 20 μέρες πριν τεθεί σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση, οι δήμοι θα σταματήσουν να δέχονται αιτήσεις για να μπορέσουν οι υπάλληλοι να μεταφερθούν στα νέα γραφεία. Αξίζει να σημειωθεί, πως στην επαρχία Αμμοχώστου, οι εμπλεκόμενοι τοπικοί άρχοντες ερίζουν ως προς το ποια πρέπει να είναι η έδρα του επαρχιακού οργανισμού.

Ακολούθως, ο γραμματέας της Ένωσης Δήμων, Μιχάλης Σωκράτους, ανέφερε, ότι η ανησυχία για την εισαγωγή και λειτουργία του ενιαίου μηχανογραφικού προγράμματος «Ευαγόρας» είναι εύλογη. Εξήγησε ότι, πέραν των τεχνικών ζητημάτων, εγείρονται και άλλα ζητήματα ομοιογενοποίησης των διαδικασιών των δήμων δεδομένου ότι ανάμεσα τους, υπάρχουν διαφορές από το πώς εκδίδονται οι πολεοδομικές άδειες μέχρι και τις πληρωμές στον κάθε δήμο χωρωιστά.

Η μόνη δυσκολία που εντοπίζεται, είπε, είναι η μεταφορά των δεδομένων των δήμων στο νέο σύστημα, αν ληφθεί υπόψιν, πως περίπου το 33% (δηλαδή ένας στους τρεις) υπάρχει ενδεχόμενο να μην καταφέρουν να μεταφέρουν στο νέο σύστημα τα ιστορικά τους δεδομένα, οπόταν πρέπει να συνεχίσουν για κάποιο χρονικό διάστημα να λειτουργούν με τα παλαιά συστήματα μηχανογράφησης. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι καταβάλλεται έντονη προσπάθεια να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού, αναφέροντας: «Επειδή έγινε αναφορά και σε προσκόμματα στην υλοποίηση της μηχανογράφησης, ποια είναι αυτά τα χέρια που παρεμποδίζουν την ομαλή εξέλιξη δύο χρόνια μετά την ψήφιση της νομοθεσίας για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;». Παράλληλα, διερωτήθηκε πώς θα λειτουργούν δύο διαφορετικά συστήματα μηχανογράφησης, όταν με το ένα που υπάρχει, παρατηρούνται τόσα προβλήματα. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να μην εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση για τα τερτίπια των οποιωνδήποτε», πρόσθεσε.

Ευθύνονται οι πάροχοι όχι οι Δήμοι

Σχολιάζοντας την αναφορά του προέδρου της Επιτροπής, ο γραμματέας της Ένωσης Δήμων ανέφερε, ότι τα προβλήματα δεν προκύπτουν από τους δήμους, αλλά απορρέουν από τα συμβόλαια που αυτοί υπέγραψαν με κάποιες εταιρείες οι οποίες εγκαθιστούν στα μηχανογραφικά συστήματα. Παρατήρησε δε, ότι κάποιοι δήμοι έχουν συμβληθεί με πέραν του ενός παρόχου. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, πως το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως από έναν συγκεκριμένο πάροχο ο οποίος εξυπηρετεί διάφορους δήμους.

Κληθείς από τον πρόεδρο της Επιτροπής να κατονομάσει τον συγκεκριμένο πάροχο, ο γραμματέας της Ένωσης Δήμων ανέφερε το όνομα του. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η υπό αναφορά εταιρεία η οποία συνεργάζεται και με τον Δήμο Λευκωσίας, κατόπιν συναντήσεων κι διαβουλεύσεων, προχωρά στην υλοποίηση της σύμβασης. Ο κάθε δήμος, πρέπει να εξετάσει πώς συνεργάζεται με τον συγκεκριμένο πάροχο ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, πρόσθεσε.

Ο κ. Δαμιανού παρατήρησε, πως αν πρέπει να καταγγελθούν συμφωνίες για να προχωρήσει η διαδικασία μηχανογράφησης, πρέπει να καταγγελθούν ώστε να ξεκολλήσει η διαδικασία.

Ο γραμματέας της Ένωσης Δήμων ανέφερε, πως παρά τα πιο πάνω προβλήματα, οι δήμοι θα μπορούν να λειτουργήσουν από την 1η Ιουλίου, να εισπράττουν, να εκδίδουν άδειες κ.ο.κ. Εκείνο που δεν θα μπορούν να κάνουν είναι να χρησιμοποιούν τα ιστορικά τους δεδομένα. Για παράδειγμα, αν ένας δημότης δεν πλήρωσε ένα τέλος πριν από δύο χρόνια, αυτό δεν θα φαίνεται στον «Ευαγόρα», αλλά στο υφιστάμενο σύστημα μηχανογράφησης.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής καυτηρίασε το γεγονός ότι καθυστερεί η υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Σχολιάζοντας όσα λέχθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, ο Άριστος Δαμιανού ανέφερε: «Οφείλω να ομολογήσω, ότι ανησυχούμε ακόμη περισσότερο από τις αρχικές μας ανησυχίες», προσθέτοντας πως «τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Έχουμε καλέσει το Υπουργείο και όλους τους αρμόδιους φορείς, με την αίσθηση του επείγοντος να πιέσουν προς την κατεύθυνση της εφαρμογής όλων των προαπαιτούμενων για να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση. Διότι, σε διαφορετική περίπτωση –και δεν θέλω να γίνομαι μάντης κακών– πολύ πιθανόν όλα όσα ψηφίσαμε και αφορούν τη μεταρρύθμιση να μην μπορέσουν να γίνουν ζωή και πράξη, γιατί κάποιοι είτε κωλυσιεργούν, είτε έχουν άλλες προτεραιότητες. Για αυτό κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου».

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι πολλά πράγματα που έπρεπε να είχαν ήδη γίνει, δεν έγιναν, με κίνδυνο να μην μπορέσει να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών. Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας, ότι στις 9 του Ιούνη, πριν από την πρώτη Ιουλίου που υλοποιείται πλήρως η μεταρρύθμιση, θα προηγηθούν εκλογές με βάση το νέο σύστημα και τη μεταρρύθμιση, όπως ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια.Εκφράζουμε την απαρέσκειά μας για την καθυστέρηση και καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να κάνουν το καθήκον τους με βάση τους Νόμους που ψήφισε ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων».

Τέλος, ανέφερε πως την 1η Φεβρουαρίου η Επιτροπή θα εξετάσεις την πορεία υλοποίησης σε ό,τι αφορά τη Λευκωσία και μετέπειτα τις υπόλοιπες επαρχίες.

Πηγή: Philenews

About the author

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω.
Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων.
Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας.
Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.