ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συναντήθηκε με ομολόγους της στο περιθώριο της Δεύτερης Κοινοβουλευτικής Συνόδου της Διεθνούς Πλατφόρμας για την Κριμαία

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Τσεχίας κ. Miloš Vystrčil και με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Αυστρίας κ. Wolfgang Sobotka στο περιθώριο της συμμετοχής της στις εργασίες της Δεύτερης Κοινοβουλευτικής Συνόδου της Διεθνούς Πλατφόρμας για την Κριμαία.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τσεχικής Γερουσίας, η κα Δημητρίου και ο κ. Vystrčil επαναβεβαίωσαν τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των δύο κοινοβουλίων, οι οποίες εδράζονται στην κοινή προσήλωσή τους στο διεθνές δίκαιο, επισημαίνοντας ότι η παρουσία και των δύο στην εν λόγω Σύνοδο, αποτελεί μία επιπλέον επιβεβαιώση αυτού.

Η Πρόεδρος της Βουλής, ευχαριστώντας τον Τσέχο Πρόεδρο για τη στάση αρχών που τηρεί η χώρα του όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ενημέρωσε για την παρούσα κατάσταση στασιμότητας στη διαπραγματευτική διαδικασία και υπογράμμισε τις προσπάθειες της πλευράς μας για άμεση επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών για επίτευξη λύσης που να επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η κα Δημητρίου εξήγησε ότι δυστυχώς η Τουρκία, προβαίνει συνεχώς σε απαράδεκτες προκλήσεις κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και εμμένει στις απαράδεκτες θέσεις της για αναγνώριση των τετελεσμένων και λύση δύο κρατών.

Συναφώς, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή υποδεικνύει την ανάγκη για την έγκαιρη και ειρηνική επίλυση συγκρούσεων στη βάση της διεθνούς νομιμότητας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που ελλογχεύει από την παρατεταμένη ύπαρξή τους. Οι δύο Πρόεδροι καταδίκασαν την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς η οποία στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου της Αυστρίας, η κα Δημητρίου και ο κ. Sobotka επισήμαναν περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη καλών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοβουλίων και εξέφρασαν την κοινή τους επιθυμία για ενίσχυση των κοινοβουλευτικών ανταλλαγών και συνέχιση της άριστης συνεργασίας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Ενημερώνοντας τον συνομιλητή της για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, η Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον κ. Sobotka για τη στάση αρχών της χώρας του, σημειώνοντας ότι, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας, έτσι και στην περίπτωση της Κύπρου, είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί η διεθνής νομιμότητα και η ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία κάθε κράτους.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της Προέδρου της Βουλής εκφράστηκαν από όλους έντονες ανησυχίες για τη διαφαινόμενη νέα μεταναστευτική κρίση, που πιθανόν να επιφέρει η ανάφλεξη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, σε μία Ευρώπη ήδη βεβαρυμένη από συνεχή κύματα μεταναστευτικών ροών. Επισήμαναν δε την ανάγκη για μία νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ως τη μόνη οδό για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε ότι η Κύπρος αποτελεί τον μεγαλύτερο αποδέκτη αιτητών ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού, καταγγέλοντας την πρακτική της Τουρκίας να εργαλοποιεί τους μετανάστες κατευθύνοντάς τους στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

Η κα Δημητρίου και οι κ.κ. Vystrčil και Sobotka επανέλαβαν, τέλος, την αμέριστη στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα της Ουκρανίας και την αλληλεγγύη τους προς τον Ουρανικό λαό, δηλώνοντας ότι η εξελισσόμενη βία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν πρέπει κατ’ουδένα λόγο να επιβραδύνουν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στην Ουκρανία.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

About the author

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω.
Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων.
Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας.
Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.