ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεσηκωμός για τις εκποιήσεις – Απορρίπτουν τις αλλαγές οι πιστωτές

Παρόλο που οι πιστωτές έκαναν πίσω και συναίνεσαν στη συνέχιση του παγώματος των εκποιήσεων κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350 χιλ. μέχρι το τέλος του χρόνου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η φόρμουλα για ενίσχυση του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις εκ μέρους τους για τις νομοθετικές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, που στο χαρτοφυλάκιο τους βρίσκονται κόκκινα δάνεια ύψους €22 δισ., δεν θέλουν καν να ακούσουν για τις προωθούμενες αλλαγές, καθώς διαφωνούν τόσο με το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, όσο και με την πρόταση νόμου των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, με την οποία ενσωματώνεται στη νομοθεσία ο Μηχανισμός της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) για τα κόκκινα δάνεια.

Από την άλλη, οι τράπεζες, που κατέχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου €2 δισ., αν και συμφωνούν με το νομοσχέδιο για τον Επίτροπο, προτείνοντας κάποιες αλλαγές, διαφωνούν με την πρόταση νόμου για τον Μηχανισμό της ΚΤ.

Αξίζει να σημειωθεί πως με την πρόταση νόμου για τον Μηχανισμό της ΚΤ διαφωνεί και το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είχε καλέσει τα κόμματα να προωθήσουν προς ψήφιση μόνο το νομοσχέδιο για τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο αλλά και τις άλλες δύο προτάσεις νόμου που ετοίμασε το υπουργείο -για να τις καταθέσουν βουλευτές της συμπολίτευσης- που θα ενισχύουν τις διαδικασίες του Επιτρόπου. Πάντως, ούτε και χθες οι συγκυβερνώντες κατέθεσαν τις δύο πολυσυζητημένες προτάσεις νόμου, καθώς κάποιοι βουλευτές θεωρούν πως αυτές θα πρέπει να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο.

Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών των νομοθετημάτων, οι πιστωτές έχουν στείλει επιστολές στη Βουλή με τις παρατηρήσεις τους.

Θα επηρεαστούν οι αξίες

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων υποστηρίζει πως τα δύο νομοθετήματα καθιστούν, μεταξύ άλλων, αναποτελεσματικό και χρονοβόρο το πλαίσιο των εκποιήσεων, με αρνητικό αντίκτυπο στις αξίες των εξασφαλίσεων. Παράλληλα, τονίζουν πως το νομοσχέδιο και η πρόταση νόμου προσκρούουν στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των δανειστών αλλά και στις υποχρεώσεις συμμόρφωσης της Δημοκρατίας. Υποδεικνύει, επίσης, πως οι συνεχείς συζητήσεις για αλλαγή του νόμου τα τελευταία τέσσερα χρόνια εξυπηρετούν μόνο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς κερδίζουν χρόνο σε βάρος των πραγματικά ευάλωτων δανειοληπτών, προκαλώντας δικαιολογημένα, σημειώνει, όσους με κόπους και στερήσεις παραμένουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Επιπρόσθετα, αναφέρουν πως όλες οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων έχουν δηλώσει την πρόθεση τους για ένταξη στο Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν το σχέδιο της Κυβέρνησης αλλά και να προστατευθούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες.

«Το προτεινόμενο νομοσχέδιο και η πρόταση νόμου, ως τίθενται σήμερα προς συζήτηση, δεν μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή πρακτικά και αποτελεσματικά» συμπληρώνουν οι εταιρείες. Οι κυριότερες ανησυχίες του Συνδέσμου για το νομοσχέδιο για τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο είναι η συμπερίληψης και της επαγγελματικής στέγης αλλά και για τα τερματισμένα δάνεια, για τα οποία ο χρεώστης μπορεί να υποβάλει αίτηση για διορισμό διαμεσολαβητή. Σε σχέση με την πρόταση νόμου για τον Μηχανισμό, οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων τονίζουν πως θα περιορίσει τα δικαιώματα των πιστωτών.

Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Τραπεζών, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για τον Επίτροπο, σημειώνει πως εξαιρετικά σημαντικό είναι να διασφαλισθεί ότι ο Φορέας Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις του από την ημερομηνία εφαρμογής του νόμου, ειδικά σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο όγκο αιτημάτων που αναμένεται να υποβληθεί με την εφαρμογή της νομοθεσίας. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τον Μηχανισμό της ΚΤ, καθώς σημειώνουν πως θα καταστίσει τη διαδικασία εκποίησης αναποτελεσματική, θα δυσχεράνει την ανάκτηση χρεών, θα ευνοήσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν τις καθυστερήσεις των δικαστηρίων, θα δημιουργήσει μια κουλτούρα μη αποπληρωμής δανείων και υποχρεώσεων και θα αυξήσει τον κίνδυνο διάχυσης της κουλτούρας και στους συνεπείς δανειολήπτες.

Τράπεζες: Μια χαρά το πλαίσιο

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών τονίζει στην επιστολή του πως το υπάρχον νομικό πλαίσιο εκποιήσεων είναι απόλυτα ικανοποιητικό και δεν δικαιολογείται περαιτέρω προσφυγή στη δικαιοσύνη, ενώ σε αμφισβήτησης του ποσού θα προκαλέσει προβλήματα και καθυστερήσεις, θα επιφέρει αβεβαιότητα που θα εξουδετερώσουν τη διαδικασία των εκποιήσεων.

Υποδεικνύουν επίσης πως η πρόταση θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες, στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την πιστοληπτική διαβάθμιση της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κάποια από τα κόμματα τα συγκυβέρνησης αφήνουν στο τραπέζι τον Μηχανισμό της ΚΤ (θα συζητηθεί και αυτός σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών) ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Από την άλλη, όμως, υπάρχουν πληροφορίες πως γίνονται και σκέψεις από τους εισηγητές για απόσυρση της πρότασης νόμου, έτσι ώστε να κλείσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων (εντός Δεκεμβρίου) η συζήτηση.

Πηγή: Philenews

About the author

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω.
Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων.
Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας.
Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.