ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μπαίνουν οι μπουλντόζες στις ακατάλληλες πολυκατοικίες στα Λατσιά-Έπεσαν οι υπογραφές

Με την κατεδάφιση των πέντε πολυκατοικιών στον Δήμο Λατσιών που περιλαμβάνονται στην α’ φάση του Σχεδίου «κτίΖΩ» προχωρά το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου, υπογράφηκε σήμερα, 31 Οκτωβρίου 2023, στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, Συμβόλαιο για το έργο «Κατεδάφιση 5 πολυκατοικιών στους Κυβερνητικούς Οικισμούς Άγιος Ελευθέριος και Απόστολος Ανδρέας στα Λατσιά, Λευκωσία, στα πλαίσια του Σχεδίου Χορηγιών «κτίΖΩ» (στις οδούς Δωδεκανήσου 13, Οδυσσέως 11 και Μαχαιρά 4 στον Κυβερνητικό Οικισμό Άγιος Ελευθέριος στα Λατσιά, Λευκωσία, και στις οδούς Τήνου 1 και 3 στον Κυβερνητικό Οικισμό Απόστολος Ανδρέας στα Λατσιά, Λευκωσία)».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, το Συμβόλαιο για το Έργο υπογράφτηκε από τον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως κ. Κυριάκο Κούνδουρο, εκ μέρους του Εργοδότη που είναι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, καθώς και από τους Διευθυντές της Κοινοπραξίας METAXOTOS LTD & SANDWORKS (ORMIDHIA) LIMITED JV κ. Παναγιώτη Νικηφόρου και κ. Γιώργο Γεωργίου, εκ μέρους της Αναδόχου Εταιρείας, έναντι του ποσού των €84.600,00 συν Φ.Π.Α.. Οι εργασίες κατεδάφισης των πολυκατοικιών αναμένεται να συμπληρωθούν, σύμφωνα με το Συμβόλαιο, σε περίοδο 5 μηνών.

Το πιο πάνω Έργο εμπίπτει στο πλαίσιο εφαρμογής του Σχεδίου Χορηγιών «κτίΖΩ».Το εν λόγω Σχέδιο Χορηγιών αφορά την παροχή χορηγίας σε δικαιούχους διαμερισμάτων σε 358 πολυκατοικίες στους κυβερνητικούς οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων, με στόχο την επιδιόρθωση/ενίσχυσή τους ή την αναδόμηση νέων εάν απαιτείται. Το Σχέδιο υλοποιείται σε τρεις φάσεις με συνολική διάρκεια 10 ετών και συνολικό κόστος πέραν των €130 εκ..

Οι πέντε πολυκατοικίες στους κυβερνητικούς οικισμούς Αγίου Ελευθερίου και Αποστόλου Ανδρέα στα Λατσιά είναι οι πρώτες που θα κατεδαφιστούν στο πλαίσιο του εν λόγω Σχεδίου. Οι νέες πολυκατοικίες θα ανεγερθούν σε κενούς χώρους εντός των ίδιων οικισμών ή στο ίδιο τεμάχιο, όπου αυτό είναι εφικτό χωροταξικά.

Στο παρόν στάδιο, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ετοιμάζει έγγραφα για την προκήρυξη διαγωνισμού για την κατεδάφιση των υπόλοιπων 15 πολυκατοικιών, οι οποίες έχουν αξιολογηθεί ως άμεσης επικινδυνότητας και είναι στο στάδιο της εκκένωσης. Με την κατακύρωση του Διαγωνισμού αυτού, αναμένεται πως σε πρώτο στάδιο θα κατεδαφιστούν οι πολυκατοικίες που βρίσκονται στους κυβερνητικούς οικισμούς του Δήμου Στροβόλου (Στρόβολος Γ’ και Κόκκινες) και θα ακολουθήσουν οι κατεδαφίσεις των πολυκατοικιών τους οικισμούς Χρυσοσπηλιώτισσας στην Κοινότητα Δευτεράς, Πλατύ στον Δήμο Αγλαντζιάς και Αγίου Σπυρίδωνα στον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών.

About the author

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω.
Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων.
Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας.
Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.