ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του όρθιου χρόνου εργασίας

Written by Demetris

Πριν τα Χριστούγεννα θα υποβληθεί νέο νομοσχέδιο στη Βουλή που απαιτεί από τους εργοδότες να παρέχουν κατάλληλα καθίσματα για τους χιλιάδες εργαζόμενους που αναγκάζονται να στέκονται για πολλές ώρες σε εργασίες όπου θα μπορούσαν πραγματικά να κάθονται.

Για τους εργαζόμενους των οποίων η εργασία δεν διευκολύνει το κάθισμα, οι εργοδότες πρέπει να παρέχουν προγραμματισμένα διαλείμματα.

Το θέμα συζητήθηκε στην επιτροπή εργασίας της Βουλής την Τρίτη.

Μιλώντας στην εφημερίδα Cyprus Mail μετά τη συνεδρίαση, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς δήλωσε ότι ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να παρέχονται κατάλληλα καθίσματα για τους υπαλλήλους που μπορούν να κάνουν τουλάχιστον μέρος της εργασίας τους καθισμένοι.

Στην περίπτωση που η εργασία πρέπει να γίνει στη θέση του όρθιου για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πρόσθεσε ότι ο εργοδότης θα υποχρεούταν τότε να παρέχει επαρκή διαλείμματα.

Είπε ότι καθώς οι εργοδότες υποχρεούνται να ακολουθούν οδηγίες ασφαλείας και αν οι εργαζόμενοι υπόκεινται σε παρατεταμένες ώρες όρθιας στάσης, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος, όπως και με κάθε άλλο κανόνα ασφαλείας.

Αν το νομοσχέδιο εγκριθεί, τότε το τμήμα εργασιακού ελέγχου θα πρέπει να πραγματοποιήσει ελέγχους για να διασφαλίσει ότι ο νόμος εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις, είπε.

Ο Κουκουμάς είπε ότι το σχέδιο νόμου του ΑΚΕΛ συζητήθηκε πρόσφατα στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας και Υγείας, και στο Συμβουλευτικό Όργανο Εργασίας, “όπου η πνευματικότητα της πρότασης υποστηρίχτηκε από όλους”.

Πρόσθεσε ότι μετά από αυτές τις συζητήσεις ετοιμάστηκε ένα νομοσχέδιο που καλύπτει τις ανάγκες όλων των εργαζομένων.

“Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό να εγκριθεί αυτή η νομοθεσία, επειδή χιλιάδες εργαζόμενοι, σε πολλούς χώρους εργασίας, που εργάζονται ατελείωτες ώρες όρθιοι, εκτός από την καθημερινή φυσική κόπωση, συσσωρεύουν μακροπρόθεσμα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας”, δήλωσε.

Ο Κουκουμάς ανέφερε επίσης μια μελέτη ασφαλείας και υγείας της ΕΕ, που έδειξε ότι οι εργαζόμενοι που στέκονται για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα μπορούν να αναπτύξουν ρευματοειδή ή νοσήματα του μυοσκελετικού συστήματος.

Πρόσθεσε ότι η νομοθεσία πρέπει να εγκριθεί άμεσα και πριν από τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, επειδή τα Χριστούγεννα θα υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα του λιανικού εμπορίου, σε μια περίοδο που η επιχείρηση θα είναι έντονη και θα τους απαιτηθεί να στέκονται για ατελείωτες ώρες για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες.

Με το νέο νομοσχέδιο, είπε ο Κουκουμάς, η Κύπρος θα είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις διατάξεις μιας οδηγίας της ΕΕ για την εφαρμογή μέτρων προώθησης της βελτίωσης της ασφάλειας και της υγείας του προσωπικού κατά τις ώρες εργασίας.

Πηγή: Cyprusmail.

About the author

Demetris