ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπουργός Γεωργίας: Επιδοτήσεις 60 εκατ. ευρώ σε γεωργούς τον Δεκέμβριο

Written by Demetris

Πέραν των 60 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθούν σύντομα στους Κύπριους γεωργοκτηνοτρόφους αγρότες, μέσω των εκταρικών επιδοτήσεων, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, η οποία εξέτασε το θέμα του αυξημένου κόστους παραγωγής στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι «σύντομα και μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται ότι οι γεωργοκτηνοτρόφοι μας θα λάβουν επιδοτήσεις της τάξης των 60 εκ. ευρώ και είναι πολύ σημαντικό αυτό τη δεδομένη στιγμή».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας «όλοι αναγνωρίζουν ότι ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας είναι σημαντικός και ότι αντιμετωπίζει προβλήματα», ωστόσο, σημείωσε «προσπαθούμε μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους και της οικονομίας να βρούμε λύσεις».

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά σε συνεργασία με τις αγροτικές οργανώσεις και πάντοτε μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικονομίας να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας», είπε.

Όπως ανέφερε «τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, η νέα ΚΑΠ με 454 εκατ., τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά, το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων, καθώς και άλλα μέτρα που υπάρχουν στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας».

Εξάλλου, από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ, ανέφερε ότι «ακούγοντας κάποιος τον Υπουργό θα νομίσει ότι οι γεωργοί μας είναι εκατομμυριούχοι», για να τονίσει ότι από τον περασμένο Μάρτιο, που ενώ είναι προτεραιότητα του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη η μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, δεν έχουμε ακούσει τίποτε».

«Ειλικρινά ούτε τα υφιστάμενα μέτρα, τα οποία έτρεχαν με την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν κάθονται να τα αξιοποιήσουν και να δουν πραγματικά ότι το αυξημένο κόστος παραγωγής σκοτώνει τον πρωτογενή τομέα. Ακούσαμε πολλά ‘θα’ όπως ακούσαμε και τις προηγούμενες φορές. Πράξεις δεν είδαμε, το μόνο που ακούμε είναι εξαγγελίες», ανέφερε ο κ. Γαβριήλ.

Είπε πως «πρέπει επιτέλους αυτή η κυβέρνηση να σταματήσει να κοροϊδεύει τον αγροτικό κόσμο», προσθέτοντας ότι «οι αγροτικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν πάει άλλο».

ΚΥΠΕ

About the author

Demetris