ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νοσοκομεία: Προειδοποιούν με κλιμάκωση των μέτρων οι συντεχνίες – Αναμένουν πρωτοβουλία από Κυβέρνηση

Με κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που δεν υπάρξει νέα πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, προειδοποιούν οι έξι συντεχνίες των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια. Επιμένουν στη θέση τους ότι στον ΟΚΥπΥ πρέπει να εφαρμοστούν συλλογικές συμβάσεις με περιεχόμενο αντίστοιχο των συμβάσεων που εφαρμόζονται στους υπόλοιπους ημικρατικούς οργανισμούς και παρουσιάζονται αποφασισμένες να μην προχωρήσουν σε καμία υποχώρηση.

Χωρίς διάθεση για υποχώρηση, παρουσιάζεται όμως και ο ΟΚΥπΥ ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των συντεχνιών.

Συγκεκριμένα και τη στιγμή που η σημερινή 8ώρη απεργία βρίσκεται σε εξέλιξη και τα κρατικά νοσοκομεία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, προειδοποίησε ότι «οι συντεχνίες αναμένουμε νέα πρόταση. Αναμένουμε να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Αυτό που μας παρουσίασαν χθες ήταν ξαναζεσταμένο φαγητό. Δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση των μέτρων αλλά δεν θα έχουμε άλλη επιλογή».

Νωρίτερα η γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους υποστήριξε ότι «η πρόταση και η θέση του ΟΚΥπΥ οδηγεί στην δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων στα δημόσια νοσηλευτήρια».

«Πολύ συγκεκριμένα επί του βασικού ερωτήματος που είναι αν θα έχουμε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, η απάντηση του οργανισμού σε εμάς είναι «ναι».  Δεν αποδέχονται αυτούς που προσλαμβάνουν να τους δίνουν την ίδια προοπτική και μεταχείριση με αυτούς που αποσπάστηκαν στον ΟΚΥπΥ από τον δημόσιο τομέα».

«Σκεφτείτε δύο γραφείς οι οποίοι κάνουν την ίδια δουλειά, ο ένας να μπορεί να παίρνει προσαυξήσεις, ο άλλος να μην ξέρει ποια είναι η προοπτική του, να αναζητά αλλού εργασία.  Δεν γίνεται αποδεκτό. Από την τεχνική επιτροπή που κάναμε και εργαστήκαμε με τον οργανισμό, προέκυψε ότι αυτό που εμείς ζητούμε δεν βγάζει οικονομικά τον ΟΚΥπΥ εκτός προϋπολογισμού. Αποδεδειγμένα με αριθμούς το λέμε αυτό. Δυστυχώς ο οργανισμός δεν θέλει να το αντιληφθεί. Αντί να επικεντρωθεί αξιοποιώντας το ανθρώπινο του δυναμικό και να κάνει τις δομές που χρειάζεται ώστε να είναι ελκυστικός και αποδοτικός, εκβιάζει στο να μην δώσει συλλογική σύμβαση όπως εμείς την διεκδικούμε με αποτέλεσμα να φεύγει το προσωπικό. Δύο εργαζόμενοι που κάνουν την ίδια δουλειά, στον ίδιο οργανισμό, πρέπει να έχουν την ίδια μισθολογική κλίμακα. Αυτό λέμε. Μόλις χθες την ώρα που μας κάλεσαν σε συνάντηση, μια εργαζόμενη στη διοίκηση του ΟΚΥπΥ αποχαιρετούσε τους συναδέλφους της επειδή βρήκε κάτι καλύτερο».

Ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Χαράλαμπος Χαριλάου ανέλυσε την πρόταση που ο οργανισμός κατέθεσε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις χθες το απόγευμα και απορρίφθηκε.

«Ως ΟΚΥπΥ οφείλαμε να καταβάλουμε μια τελευταία προσπάθεια προς αποφυγή της απεργίας και αυτό προς όφελος των ασθενών διότι ότι αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει η αναβολή ραντεβού ή χειρουργικών επεμβάσεων. Καταθέσαμε μια διαφοροποιημένη πρόταση σε αντίθεση με τις συντεχνίες οι οποίες από την αρχή του διαλόγου έχουν μια και μόνο τοποθέτηση η οποία λέει όσα ισχύουν στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα πρέπει να ισχύουν και στον ΟΚΥπΥ».

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Μια συλλογική σύμβαση περιλαμβάνει τον μισθό, την αύξηση, την ΑΤΑ, το ταμείο προνοίας, τις άδειες κλπ. Όλα αυτά βρίσκονται στην σχετική νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του ΟΚΥπΥ, εφαρμόζονται και αποδίδονται. Ο οργανισμός έχει δώσει την ΑΤΑ, έχει συνταξιοδοτικό, ταμείο προνοίας και δίνει όλες τις άδειες. Η μοναδική διαφορά είναι το ύψος της μισθολογικής αύξησης και η τοποθέτηση σε μισθολογικές κλίμακες. Ο νόμος του ΟΚΥπΥ δεν προβλέπει κλίμακες όμως ο εργαζόμενος θα έχει δικαίωμα ανέλιξης με βάση αυτά που εμείς προτείνουμε. Τον εργαζόμενο τον απασχολεί να έχει μια σταθερή μισθολογική αύξηση. Αυτό έχουμε κάνει. Η πρόταση μας λέει παραχώρηση μισθολογικής αύξησης, από τον πρώτο χρόνο και όχι από τον τέταρτο που είναι για τους δημόσιους υπαλλήλους, μέχρι και τον τελευταίο χρόνο εργασίας του στο οργανισμό. Σε αντίθεση με τον δημόσιο τομέα. Η διαφορά είναι το ύψος της μισθολογικής αύξησης. Δεν μπορεί ο οργανισμός να δώσει την ίδια αύξηση που δίνεται στον δημόσιο τομέα. Πέραν από τη σταθερή αύξηση, θα δίνεται και κυμαινόμενη η οποία θα συνδέεται με ένα σύστημα αξιολόγησης. Δηλαδή ένας άξιος υπάλληλος θα μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο την ετήσια αύξηση του και το ποσοστό της επιπρόσθετης αύξησης είναι θέμα διαπραγμάτευσης.  Αλλά όταν δεν συζητάς αυτή την πρόταση και μένεις σταθερός σε μια θέση η οποία έχει απορριφθεί από τον οργανισμό, δεν μπορεί να προχωρήσει ο διάλογος».

Εάν ο ΟΚΥπΥ, είπε, εφαρμόσει αυτά που ζητούν οι συντεχνίες, «το κόστος μακροπρόθεσμα θα είναι τεράστιο».

About the author

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω.
Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων.
Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας.
Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.