ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Ο Υπουργός Εσωτερικών θα επισημάνει τις επαναπατριστικές διαδικασίες των μεταναστών στη συνάντηση της ΕΕ

Written by Demetris

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για να παρουσιάσει επιχειρήματα υπέρ της περαιτέρω επιστροφής απορριφθέντων αιτούντων άσυλο στις χώρες τους.

Μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι οι 27 υπουργοί της ΕΕ υπεύθυνοι για τη μετανάστευση θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Εσωτερικά, την Τρίτη, προκειμένου να εξετάσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των επιστροφών για απορριφθέντες αιτούντες άσυλο.

Ο Ιωάννου θα επαναλάβει την ανάγκη αύξησης του αριθμού των επιστροφών, που θεωρεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής διαχείρισης της μετανάστευσης, ιδιαίτερα για τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Κύπρος.

Θα επαναδιατυπώσει επίσης τη σημασία συντονισμένων ευρωπαϊκών ενεργειών για την ενίσχυση του τομέα των επιστροφών. Θα δοθεί έμφαση στην προώθηση συνεργασιών μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών, εντός του Πλαισίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Με μια σειρά στοχοθετημένων μέτρων που υλοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες σε εθνικό επίπεδο, η Κύπρος έχει επιτύχει αύξηση 60% στις αναχωρήσεις σε σύγκριση με το 2022 και κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων κρατών μελών της ΕΕ ως προς τον αριθμό των επιστροφών, προσθέτει η ανακοίνωση.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης προσπάθειες για την καθιέρωση μηχανισμών και διαδικασιών προώθησης της νόμιμης μετανάστευσης, με στόχο τη δημιουργία ενός ταλέντου πιστοποιημένου, ενώ ταυτόχρονα περιορίζονται οι παράνομες ροές και ανοίγονται νέοι νόμιμοι δρόμοι.

Ο Ιωάννου αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο την Τετάρτη.

Πηγή: Cyprusmail

About the author

Demetris