ΑΓΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύνδεσμος Δανειοληπτών Κύπρου χαιρετίζει την εκκίνηση του προγράμματος μετατροπής Δανείων σε Ενοίκια

Written by Demetris

Ο Σύνδεσμος Δανειοληπτών Κύπρου (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα την ικανοποίησή του για την επίσημη έναρξη του προγράμματος μετατροπής Δανείων σε Ενοίκια, το οποίο τίθεται σε ισχύ σήμερα.

Ο Σύνδεσμος κάλεσε όλους τους επιλέξιμους δανειολήπτες να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης για να “αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται”.

Στην ανακοίνωσή τους, το ΣΥΠΡΟΔΑΤ υπογράμμισε ότι ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η προστασία της κύριας κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών με τον πλήρη εξοφλημένο δάνειο που ασφαλίζεται από την κύρια τους κατοικία.

Οι επιλέξιμοι δανειολήπτες, που κατηγοριοποιούνται ως “παγιδευμένοι αγοραστές”, δηλαδή όσοι έχουν καταθέσει το συμβόλαιο πώλησης τους στο Κτηματολόγιο και έχουν εξασφαλίσει το ονομαζόμενο “έγγραφο διανομής”, έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα μετατροπής Δανείων σε Ενοίκια, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες σε κίνδυνο να χάσουν την ιδιοκτησία τους λόγω χρεών από δάνεια, ο δανειολήπτης παραιτείται εθελοντικά από την ιδιοκτησία του σπιτιού του για πέντε χρόνια προς όφελος του δανειστή του.

Μια οντότητα, σε αυτή την περίπτωση η κρατική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Kedipes, αγοράζει το σπίτι από τον δανειστή και γίνεται ο εκμισθωτής.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, ο δανειολήπτης δεν είναι πλέον ιδιοκτήτης του σπιτιού, αλλά θα συνεχίσει να ζει σε αυτό ως ενοικιαστής.

Επιπλέον, το πρόγραμμα ορίζει ότι οι αιτούντες που πληρούν τα βασικά κριτήρια – παρέχονται ότι έχουν ένα τίτλο ιδιοκτησίας – θα μεταφέρουν τον τίτλο στον Kedipes, ο οποίος ταυτόχρονα θα υπογράψει μια ενοικίαση διάρκειας 14 ετών με τον ενδιαφερόμενο.

Επιπλέον, σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, το κράτος θα καλύπτει το ενοίκιο για ένα διάστημα 14 ετών, με επιλογή για τον προηγούμενο ιδιοκτήτη να επανακτήσει την ιδιοκτησία μετά από πέντε χρόνια.

Αυτό προσφέρει στον ενοικιαστή, δηλαδή τον προηγούμενο ιδιοκτήτη ή έναν συγγενή πρώτου βαθμού, το δικαίωμα να επανακτήσει την κατοικία.

Η τιμή επαναγοράς θα λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στην αξία του ακινήτου, τα έξοδα και τις ενοικιαστικές πληρωμές.

Στην ανακοίνωσή του, το ΣΥΠΡΟΔΑΤ καθόρισε τα κριτήρια για το πρόγραμμα. Αυτά περιλαμβάνουν αδιευκρίνιστα δάνεια που ασφαλίζουν την κύρια κατοικία έως τα €250.000 και συγκεκριμένους δικαιούχους ορισμένων επιδομάτων.

Συμπεριλαμβάνονται επίσης δανειολήπτες με κύρια κατοικία αξίας έως €350.000 που προηγουμένως θεωρούνταν μη εφαρμόσιμη για συμπερίληψη σε άλλα προγράμματα κατοικίας, όπως η πρωτοβουλία Οικία, καθώς και άτομα των οποίων η συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα έχει λήξει ή διακόπει.

“Ο ιδιοκτήτης γίνεται ενοικιαστής για μια διάρκεια 14 ετών ή μέχρι το τέλος της ζωής του, αν είναι άνω των 65 ετών”, ανέφερε το ΣΥΠΡΟΔΑΤ.

“Ο ενοικιαστής έχει το δικαίωμα να επαναγοράσει την κατοικία μετά από πέντε χρόνια και πριν από τη λήξη της 14ετούς περιόδου σε μια εύλογη τιμή, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως οι αλλαγές στην τιμή του ακινήτου, τα έξοδα και οι ενοικιαστικές πληρωμές”, πρόσθεσε ο Σύνδεσμος, σημειώνοντας ότι “η επαναγορά μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από τον δικαιούχο είτε από έναν συγγενή πρώτου βαθμού”.

Το ΣΥΠΡΟΔΑΤ ολοκλήρωσε την ανακοίνωσή του δηλώνοντας ότι σε περίπτωση μη επαναγοράς, “η ιδιοκτησία της ιδιοκτησίας παραμένει στον Kedipes”.

Πηγή: CyprusMail

About the author

Demetris