ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ομάδα αμερικανικών υπηρεσιών θα αποσταλεί στο νησί μας μετά τις αποκαλύψεις του ”Cyprus Confidential” .

Written by Demetris

Υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών θα αποστείλουν ομάδα στην Κύπρο για να συνδράμουν στην έρευνα των ευρημάτων που παρουσιάζονται στην έκθεση ‘Κύπρος Εμπιστευτικά’, ισχυριζόμενη ρωσική επιρροή στο νησί προς όφελος ολιγάρχων και δισεκατομμυριούχων στην προετοιμασία για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Η ομάδα, που αποτελείται από 24 ειδικούς του Ομοσπονδιακού Επιτελείου Ερευνών (FBI) και του Δικτύου Επιβολής Χρηματοοικονομικών Εγκλημάτων (FinCEN) των ΗΠΑ, θα βοηθήσει τις κυπριακές αρχές στη διερεύνηση 29 υποθέσεων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα σχέδιο για τον “έλεγχο και την πρόληψη” χρηματοοικονομικών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας οδηγίας για τον τερματισμό όλων των συναλλαγών με το ρωσικό ρούβλι, σύμφωνα με αναφορά της εφημερίδας Πολίτης.

Επίσης, πραγματοποιούνται έρευνες σε δικηγορικά γραφεία και λογιστικά γραφεία στην Κύπρο για να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν παραβάσεις στην εγγραφή ρωσικών εταιρειών ή ατόμων.

Σύμφωνα με την αναφορά, η ομάδα από τις ΗΠΑ δημιουργήθηκε μετά τη συμμετοχή του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη σε εκδήλωση Ηνωμένων Πολιτειών για την ‘Ευχαριστία’, όπου συναντήθηκε με την Πρέσβειρα Τζούλι Φίσερ.

Σύμφωνα με την αναφορά, η ομάδα μελών του FBI και του FinCen θα παρέχει στους κυπριακούς συναδέλφους της γνώση και εμπειρία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου δήλωσε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε δύο προσεγγίσεις.

Η πρώτη είναι η ανάγκη ενημέρωσης του πλαισίου εποπτείας και η δεύτερη είναι η ολοκλήρωση των έρευνων με επιτυχία.

“Θέλουμε να ξεφορτωθούμε την κατηγορία ότι η Κύπρος είναι ένα μέρος όπου συμβαίνει ξεπλύματος χρήματος”, δήλωσε. Ο Αντωνίου πρόσθεσε ότι το κράτος εργάζεται για να πείσει τους επενδυτές ότι η Κύπρος είναι μια σοβαρή επενδυτική προοπτική, όπου προσφέρονται επαγγελματικές υπηρεσίες.

Ο Αντωνίου υποδήλωσε ότι εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και ουσιαστικό καταληκτικό στάδιο στις έρευνες, ώστε να δικαστούν κάποιοι, θα αυξηθούν οι υποψίες για τη χώρα, τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς.

Η έρευνα αναφέρεται εκτενώς στη διαφθορά, την αποφυγή κυρώσεων πριν από την αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το πώς υποτίθεται προστατεύονταν τα ρωσικά πλούτη, οι σχέσεις με τη Ρωσία, ο ρόλος του τραπεζικού τομέα και ανεξάρτητων οργανισμών και το καλά τεκμηριωμένο σκάνδαλο με τα χρυσά διαβατήρια.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι οι “οικονομικοί δυνητικοποιητές στην Κύπρο – συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής λογιστικής εταιρείας PwC – προσπάθησαν να παραμείνουν ένα βήμα μπροστά από τις προσεχείς κυρώσεις”

Πηγή: Philenews 

About the author

Demetris