ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Κοινοβούλιο συζητούνται οι υποθέσεις που αφορούν το Ίδρυμα της Συμφωνικής Ορχήστρας

Written by Demetris

Σύμφωνα με την Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Εμμανουέλα Λαμπριανίδη, υπήρχαν χρονοδιαγράμματα που δεν τηρήθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΙΣΟΚ). Κατά τη διάρκεια συζήτησης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, επεσήμανε ότι τα θέματα αυτά ανέκυψαν μετά την 1η Μάρτη 2023.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, Σταύρος Καττάμης, επισήμανε επίσης ότι υπάρχει ένα κλίμα μη εμπιστοσύνης και παρεμβάσεις που δημιουργούν δυσκολίες. Αναφέρθηκε στη διορισμό οικονομικού διαχειριστή χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, προκειμένου να αξιολογηθούν τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου, πράγμα που προκάλεσε αντιδράσεις.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στη μη χορήγηση χορηγίας από το Υφυπουργείο, με τον Καττάμη να εκφράζει ανησυχία για την κατάσταση. Η επιτροπή θα αποφασίσει περαιτέρω στις Παρασκευές σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο ΙΣΟΚ.

Κατά την εμφάνισή της ενώπιον της Επιτροπής, η Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Εμμανουέλα Λαμπριανίδη, αναφέρθηκε στα προβλήματα του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΙΣΟΚ). Επισήμανε ότι τα προβλήματα αυτά προέκυψαν και από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2021, ενώ αναφέρθηκε επίσης σε καταγγελίες που οδήγησαν σε ποινική διερεύνηση από το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος.

Κατέστησε σαφές ότι υπήρξαν προβλήματα και στην εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου, προκαλώντας ανησυχία για τη χορήγηση χορηγίας και τη διαχείριση των χρημάτων. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις του υπουργείου στο ΙΣΟΚ έχουν δημιουργήσει προβλήματα και ότι υπάρχει ένα κλίμα μη εμπιστοσύνης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, εξέφρασε ανησυχία για τις παρεμβάσεις του υπουργείου, κατηγορώντας το για παράτυπες παρεμβάσεις στη λειτουργία του Ιδρύματος. Επίσης, ανέφερε καταγγελίες από εργαζόμενους στο ΙΣΟΚ και επισήμανε ότι υπάρχει ένα κλίμα ανασφάλειας σχετικά με το μέλλον του Ιδρύματος.

Ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι «εκείνο που μας ανησύχησε ακόμη περισσότερο είναι οι πληροφορίες ότι πολλές από τις παρεμβάσεις ξεκινούν από το Προεδρικό για λόγους που έχουν να κάνουν με προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια».

Στις δηλώσεις του, ο Χριστοφίδης επεσήμανε ότι δεν είναι αποδεκτό να επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι για προβλήματα σε έναν οργανισμό και καταδίκασε τη διακοπή αναπτυξιακών δράσεων, τη μη πληρωμή των εργαζομένων και την ανεξήγητη κατάργηση θέσεων καθηγητών. Εξέφρασε ανησυχία για το κλίμα μη εμπιστοσύνης και την αλαζονεία του υπουργείου.

Επιπλέον, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, υποστήριξε ότι πρέπει να οριστεί με σαφήνεια ο όρος “εποπτεία” στο νόμο του υπουργείου πολιτισμού και εξέφρασε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των οργανισμών που λαμβάνουν κρατική χορηγία. Τόνισε τη σημασία της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκομένους για την αποφυγή θυματοποίησης των εργαζομένων στο ΙΣΟΚ.

Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, επεσήμανε την ανάγκη αρμονικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου. Καταδίκασε τις αντιπαραθέσεις και υπογράμμισε το σημαντικό έργο που επιτελεί η ορχήστρα για την παιδεία και τον πολιτισμό στην Κύπρο.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, ζήτησε έλεγχο των οικονομικών του ΙΣΟΚ και υποστήριξε τη διαφάνεια και τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας. Τόνισε τη σημασία του έργου της Συμφωνικής Ορχήστρας και επέμεινε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η αδιάκοπη λειτουργία του ΙΣΟΚ και των σχετικών καλλιτεχνικών οργανισμών.”

κύπελλο

About the author

Demetris