ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δικαστής έρχεται σε σύγκρουση με τον εισαγγελέα του κράτους στην υπόθεση Θανάση

Written by Demetris

Κάθε παρελθόντας ημέρα που η υπόθεση του πρώην φρουρού Θανάση Νικολάου παραμένει ανοιχτή αποτελεί χτύπημα για το δικαστικό σύστημα της Κύπρου, δήλωσε ο δικαστής που ακούει την υπόθεση την Τετάρτη, καθώς ήρθε σε σύγκρουση με τον εισαγγελέα του κράτους.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν η νομική υπηρεσία ζήτησε απροσδόκητα να προστεθεί ο διανοητικός νεκροψιολόγος Ανδρέας Μαρνερίδης στον κατάλογο των μαρτύρων, με τον δικαστή και την υπεράσπιση να αμφισβητούν το αιφνίδιο αίτημα.

Υπερασπιζόμενη τη θέση της, η εισαγγελέας του κράτους Ξένια Ξενοφώντος είπε ότι ο Μαρνερίδης είχε διοριστεί ως ανεξάρτητος εμπειρογνώμος από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα πριν λίγες ημέρες, καθώς οι ευρήματα των νεκροψιών έχουν συγκρουστεί μέχρι τώρα.

Ήδη, ο Μαρνερίδης εκτίμησε το υλικό των μαρτύρων και έστειλε τις ευρήματά του με email την Κυριακή το βράδυ, σημείωσε η εισαγγελέας του κράτους.

Παρ’ όλα αυτά, ο δικαστής ανέφερε πώς ήταν δυνατό για τον ειδικό να μελετήσει το μαζικό υλικό των μαρτύρων και να το έχει έτοιμο αν διορίστηκε μόλις πριν λίγες ημέρες.

Ο δικαστής ρώτησε επίσης τι άλλαξε μετά από δύο χρόνια έρευνας και αξιολογήσεις που καθιστούν απαραίτητη την κατάθεση του Μαρνερίδη ως μάρτυρα.

Η εισαγγελέας αντέκρουσε λέγοντας ότι υπήρξε “αντιπαράθεση από το δικαστήριο”, προσθέτοντας ότι ο στόχος της νομικής υπηρεσίας είναι να αφήσει να αναδειχθεί η αλήθεια. Επισήμανε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει κρίνει ότι τα ευρήματα του Μαρνερίδη και η κατάθεσή του πρέπει να προβληθούν στις διαδικασίες της δικαστικής έρευνας.

Αν επιτραπεί η προσθήκη του Μαρνερίδη στον κατάλογο των μαρτύρων, η εισαγγελέας ζήτησε να καταθέσει τις τελευταίες 10 μέρες του Δεκεμβρίου και να του επιτραπεί να εξετάσει τα λείψανα του Θανάση που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αστυνομική μονάδα της Λεμεσού.

Ο Μαρνερίδης εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει συνεργαστεί με τις αρχές στην Κύπρο στο παρελθόν για σοβαρές υποθέσεις, πρόσθεσε η εισαγγελέας του κράτους.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Τετάρτης, ο δικαστής τόνισε ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, “κάθε ημέρα που αυτή η υπόθεση παραμένει ανοιχτή είναι ένα χτύπημα στο θεσμικό σύστημα της δικαιοσύνης”.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια του Νικολάου επίσης ρώτησε γιατί η κατηγορία δεν ανέφερε ποτέ το αίτημά της, ακόμη και κατά την τελευταία ακρόαση τη Δευτέρα, και αντιτάχθηκε στον Μαρνερίδη να εξετάσει τα λείψανα.

Παράλληλα, ενώ ήταν προγραμματισμένη η κατάθεση του διανοητικού νεκροψιολόγου Πάνικου Σταυριανού την Τετάρτη, αυτός δεν παρευρέθηκε λόγω οξείας γαστρεντερίτιδας, δήλωσε η εισαγγελέας. Αναμένεται να παρευρεθεί στο δικαστήριο στις 11 Δεκεμβρίου, η ημερομηνία που είχε προγραμματιστεί η ανακρίβειά του από τον δικηγόρο της οικογένειας.

Η Ξενοφώντος είπε ότι προσπάθησε να φέρει στο δικαστήριο τον αστυνομικό εξεταστή που ήταν υπεύθυνος για τη μεταφορά των λειψάνων του Νικολάου στην Ελλάδα αντί του Σταυριανού, αλλά αυτή δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη διαδικασία επίσης.

Ταυτόχρονα, ενημέρωσε το δικαστήριο ότι θα κληθούν να καταθέσουν ο ανθρωπολόγος που εξέτασε τα οστά του Θανάση μετά την ανασκαφή και ο αστυνομικός αρχιφύλακας που κατέγραφε τα ρεπορτά των νεκροψιών που τα εξέταζαν.

Το δικαστήριο θα αποφασίσει για το αίτημα της κατηγορίας για τον Μαρνερίδη ως μάρτυρα την Παρασκευή στις 11:30 π.μ.

Το 2005, το πτώμα του Νικολάου βρέθηκε κάτω από γέφυρα στην Αλάσσα. Τότε η αστυνομία και ο στρατός κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για αυτοκτονία.

Η μητέρα του έχει πάντα δηλώσει ότι ο γιος της, που ήταν 26 ετών τη στιγμή του, δολοφονήθηκε επειδή ήταν μάρτυρας σε εμπόριο ναρκωτικών στο στρατόπεδο του και υπέφερε από εκφοβισμό.

Πηγή: Cyprusmail 

About the author

Demetris