ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το 61% των 15χρονων στην Κύπρο δεν έχει βασικές γνώσεις σύμφωνα με τη διεθνή αξιολόγηση PISA.

Written by Demetris

Η Κύπρος βιώνει μια σημαντική υποβάθμιση στα αποτελέσματα της διεθνούς αξιολόγησης PISA του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 61% των 15χρονων στη χώρα δεν κατέχει βασικές δεξιότητες στην Κατανόηση Κειμένου, το 53% δεν έχει δεξιότητες στα Μαθηματικά, και το 52% δεν επιδεικνύει δεξιότητες στη Φυσική Επιστήμη.

Στον τομέα των Μαθηματικών, η χώρα έλαβε 418 μονάδες, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της PISA που είναι 472, με την Κύπρο να βρίσκεται πίσω από 47 άλλες χώρες και να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τις χώρες Μολδαβία και Βουλγαρία, ενώ 32 χώρες είναι ανώτερες.

Στον τομέα της Φυσικής Επιστήμης, η Κύπρος έλαβε 411 μονάδες, ενώ ο μέσος όρος της PISA είναι 480. Σε αυτό το πεδίο, υπερβαίνονται από 51 άλλες χώρες, με την Κύπρο να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με 9 χώρες, ενώ 20 χώρες είναι ανώτερες.

Στον τομέα της Κατανόησης Κειμένου, η Κύπρος παρουσίασε αποτελέσματα με 381 μονάδες, ενώ ο μέσος όρος της PISA είναι 468. Σύμφωνα με αυτά, 61 χώρες ξεπερνούν την Κύπρο, ενώ τρεις βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και 16 ακολουθούν.

Η Αθηνά Μιχαηλίδου, αντιδρώντας στα αποτελέσματα, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ικανοποίηση. Εκφράζοντας ανησυχία, επισήμανε ότι τα αποτελέσματα της Κύπρου είναι πολύ κατώτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι εάν αυτά τα αποτελέσματα δεν προκαλούν ανησυχία, τότε πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα. Καλεί σε αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, επικεντρώνοντας στην ανάγκη καλλιέργειας δεξιοτήτων, αλλαγής των προγραμμάτων και των διδακτικών προσεγγίσεων, καθώς και στα συστήματα αξιολόγησης μαθητών και εκπαιδευτικών.

Πηγή: Philenews

About the author

Demetris