PEOPLE & STYLE ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Καλλιτέχνες από την Κύπρο παρουσιάζουν 10 παραστάσεις στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας.

Written by Demetris

Το Φεστιβάλ Nicosia International, το οποίο είναι μέρος της προσπάθειας της πρωτεύουσας για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του 2030, παραμένει πιστό στη μακροπρόθεσμη στρατηγική του να προβάλλει τους Κυπριακούς δημιουργούς δίπλα σε διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και αφιερώνει τον Φεβρουάριο γι’ αυτούς.

Δέκα παραστάσεις από τοπικούς δημιουργούς θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, πολλές από τις οποίες εντάσσονται στην ενότητα Κάτω των 30.

Ο μήνας ξεκίνησε με το συναυλιακό έργο Symphony of Language την Τρίτη, φέρνοντας τον κόσμο της όπερας και του κλασικού τραγουδιού πιο κοντά στο νεαρό κοινό.

Την Παρασκευή το βράδυ, η Nefeli Kentoni θα παρουσιάσει ένα θεατρικό έργο στα Αγγλικά που εξερευνά την παράδοξη σχέση μεταξύ τρυφερότητας και βίας. Επίσης μέρος της ενότητας Κάτω των 30 και με την υποστήριξη του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, η παράσταση Katabasis περιλαμβάνει ένα διεθνές και πολύγλωσσο σύνολο ερμηνευτών.

Το επόμενο βράδυ, η Κυπρία μουσικός Avgi Stavrou θα παρουσιάσει το νέο της άλμπουμ Now You See Me στις 6μμ, αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία κάθε ανθρώπινου όντος. Οι στίχοι της βασίζονται στις δικές της εμπειρίες ζωής και την πάλη για την αποδοχή της ποικιλομορφίας της από την κοινωνία.

Η τελευταία συναυλία γι’ αυτήν την εβδομάδα είναι ένα πάρτι συναυλία για ολόκληρη την οικογένεια την Κυριακή απόγευμα στις 4μμ. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Στροβόλου – Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα δώσει στους επισκέπτες του φεστιβάλ την ευκαιρία να γνωρίσουν τους συνθέτες και το πλήρες σύνολο μουσικών οργάνων που απαρτίζουν μια συμφωνική ορχήστρα. Περισσότεροι από 35 μουσικοί διαφόρων ηλικιών θα ερμηνεύσουν αγαπημένα έργα συνθετών όπως οι Strauss, Beethoven, Shostakovich, Morricone, ABBA, Vangelis Papathanasiou, Μάνος Χατζιδάκις και άλλοι.

Η επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει με μια συναυλία αφιέρωμα στον Κυπριακό συνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη και στην Κυπριακή ποίηση. Στις 13 Φεβρουαρίου, το φεστιβάλ σε συνεργασία με τον ΑΚΕΛ θα παρουσιάσει μια εκτέλεση τραγουδιών από τον Ακριτικό Κύκλο των 11ου και 12ου αιώνων, μαζί με τεχνικές θεάτρου σκιών.

Μια άλλη παράσταση που ανήκει στην ενότητα Κάτω των 30 θα ακολουθήσει, παρουσιάζοντας το My Story: Embracing the Past, Living the Present του Jo Loui. Η συναυλία στις 18 Φεβρουαρίου στις 6μμ θα παρουσιάσει το πρώτο άλμπουμ του Jo Loui που αφορά την ξενιτειά, την κατάθλιψη και τη δυσφορία της ταυτότητας φύλου, στέκοντας αντίστοιχα ενάντια στην ομοφοβία και τη διάκριση. Περισσότερη μουσική θα ακολουθήσει αργότερα την ίδια βραδιά στις 8.30μμ καθώς η πενταμελής indie και εναλλακτική ροκ μπάντα Salty River παρουσιάζει το πρώτο της άλμπουμ Wild.

Ακολουθεί μια συναυλία σύγχρονης μουσικής επιστημονικής μελέτης που αποτελείται από έργα του συνθέτη Γιώργου Παπαγεωργίου βασισμένα στη συλλογή ποιημάτων του Σαρλ Μπωντλαίρ. Τα Λουλούδια του Κακού θα ακουστούν στο Θέατρο στις 21 Φεβρουαρίου παρουσιάζοντας μουσική γραμμένη για ένα μικρό ορχηστρικό σύνολο.

Την ακόλουθη βραδιά, το Quintus Ensemble και το Chamber Fusion Quintet θα τονίσουν τον παγκόσμιο χαρακτήρα της Κυπριακής παραδοσιακής μουσικής. Η συναυλία της 22ης Φεβρουαρίου θα παρουσιάσει ένα διαφορετικό μουσικό ταξίδι της Κυπριακής παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιού, καθοδηγούμενο από τις ενορχηστρώσεις του Νεοκλή Νεοφυτίδη και συνοδευόμενο από τα ποιήματα των Κυπρίων Δημήτρη Λυπέρτη, Μιχάλη Πασιάρδη και Κώστα Μόντη.

Η τελική συναυλία του φεστιβάλ για τον μήνα Φεβρουάριο της είναι άλλη μία από την ενότητα Κάτω των 30. Αυτή τη φορά, ο Κυριάκος Κώστας και η Κατερίνα Παρασχού θα αποτίσουν φόρο τιμής στα ελληνικά θεατρικά τραγούδια. Νέες ενορχηστρώσεις των έργων των Ελλήνων συνθετών του 20ού και 21ου αιώνα θα παρουσιαστούν, συνοδευόμενες από ένα ορχήστρα 7 μελών, για να ολοκληρωθεί ένας γεμάτος μήνας με το Φεστιβάλ Nicosia International.

About the author

Demetris