ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συμβουλευτικός Σταθμός «Ιθάκη»

Ο Σταθμός Πρόληψης και Συμβουλευτικής «ΙΘΑΚΗ» ιδρύθηκε από τους Δήμους και τις Κοινότητες της περιοχής μας ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες ψυχικής υγείας των πολιτών.

Η «ΙΘΑΚΗ», μέσω του Τομέα Θεραπείας, προσφέρει συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη σε άτομα (ενήλικες και παιδιά, οικογένειες και ζευγάρια) των κοινοτήτων που συμμετέχουν στον Σταθμό για ζητήματα ψυχικής υγείας που τυχόν να αντιμετωπίζουν.

Επιπρόσθετα, ο Σταθμός προσφέρει ένα ανοιχτό θεραπευτικό πρόγραμμα για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με παράνομες και νόμιμες ουσίες εξάρτησης, καθώς και καθοδήγηση και στήριξη σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν ανάλογες δυσκολίες. Το πρόγραμμα χρήσης ουσιών είναι αδειοδοτημένο από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.

Όλες οι Υπηρεσίες του Τομέα Θεραπείας της «ΙΘΑΚΗΣ» είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Εξάλλου, η «ΙΘΑΚΗ», μέσω του Τομέα Πρόληψης, προσφέρει αριθμό εκπαιδευτικών, ενημερωτικών και άλλων προγραμμάτων στα σχολεία και τις κοινότητες της περιοχής.

Ως ενεργό μέλος του Δικτύου Θεραπευτικών Κέντρων του ΚΕΝΘΕΑ, η «ΙΘΑΚΗ» έχει πρόσβαση σε προγράμματα, πληροφορίες και δεδομένα, και επιστημονική εποπτεία τα οποία αξιοποιούμε για την πρόοδο και ευημερία των κατοίκων στις Κοινότητές μας.

Ο Σταθμός ιδρύθηκε το 2003, μετά από τη διαπίστωση ότι το πρόβλημα των εξαρτήσεων λάμβανε ανησυχητικές διαστάσεις. Ιδρύθηκε από τις κοινότητες με σκοπό να στηρίξει τους κατοίκους της περιοχής και να προωθήσει την ευημερία τους. Μετέπειτα, μετά από πρωτοβουλία των Κοινοτικών και Δημοτικών Συμβουλίων, η «ΙΘΑΚΗ» δραστηριοποιήθηκε και στον ευρύτερο τομέα της ψυχικής υγείας στηρίζοντας τους κατοίκους και με άλλα ζητήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν.

Οι Υπηρεσίες του Σταθμού προσφέρονται από μια δυναμική ομάδα Ψυχολόγων και Ειδικευόμενων Ψυχολόγων, εποπτεύονται και καθοδηγούνται από το ΚΕΝΘΕΑ και ακολουθούν την επαγγελματική δεοντολογία γύρω από την εμπιστευτικότητα και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η «ΙΘΑΚΗ» προσφέρει υπηρεσίες Θεραπείας από τον «Σταθμό ΙΘΑΚΗ: Πέρα Χωριού – Νήσου» και στον «Σταθμό ΙΘΑΚΗ: Ελπίδα – Τσερίου». Οι υπηρεσίες πρόληψης προσφέρονται σε όλες τις Κοινότητες που συμμετέχουν.

Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 22 52 48 26

About the author

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω.
Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων.
Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας.
Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.