ΕΚΛΟΓΕΣ

Μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να απελευθερωθεί από τα κόμματα;

Written by LatsiaTV

Του Χάρη Θεραπή*

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπαίνει στην νέα της εποχή από τον Ιούνιο του 2024 με την περιβόητη μεταρρύθμιση (απορρύθμιση για μερικούς) με τους 20 Δημάρχους, τους 93 Αντιδημάρχους και δεκάδες προέδρους Κοινοτικών Συμβουλίων. Επιχειρείται – κατά την εκτελεστική εξουσία – να εφαρμοσθεί ένα εξελιγμένο σύστημα τοπικής διακυβέρνησης, οικονομίες κλίμακος, απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων και ζήσαμε εμείς καλά και εσείς καλύτερα. Είναι όμως έτσι;

Η περίοδος πoυ μεσολάβησε  πριν της ψήφιση της μεταρρύθμισης από τη βουλή των αντιπροσώπων, την θεωρώ ως μία μαύρη σελίδα στο ρόλο του κοινοβουλίου το οποίο «υποχρεώθηκε» να παρατείνει την θητεία των υφισταμένων τοπικών αρχόντων γα 30 περίπου μήνες στη προσπάθεια της εκτελεστικής εξουσίας να επιβάλει δια πυρός και σιδήρου την μεταρρύθμιση. Χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα, επιστρατεύθηκε ακόμη και ο «μπαμπούλας» των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανάκαμψη και τα κόμματα με επιδέξιες παρεμβάσεις, «μοίρασαν» την νέα τοπική εξουσία, ωσάν να μην υπάρχουν δημότες που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ποιος αξίζει να εκλεγεί.

Φτάσαμε 8 και κάτι μήνες πριν τις εκλογές και βιώνουμε το απόλυτο ανατολίτικο παζάρι. Από τις φήμες για συνεργασία των 3 ΔΗ + Εδεκ για τη εκλογή Δημάρχων στους 17 από τους 20 δήμους, αφού σε 3 θεωρούν ότι το ΑΚΕΛ τους έχει στο τσεπάκι, στις νέες φήμες για συνεργασία ΔΗΚΟ με ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ με ΑΚΕΛ, όλοι με όλους φτάνει να επιτευχθεί ο στόχος:  Στο κόμμα ανήκει και αυτή η μεγάλη νίκη!

Στο σκηνικό που στήθηκε υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους μη κομματικούς, μία τάση απειθαρχίας στις κομματικές ντιρεκτίβες και μαγειρέματα η οποία καταγράφεται δημοσκοπικά και μπορεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Οι πολίτες δηλώνουν σε συντριπτικό ποσοστό ότι ΔΕΝ θα ακολουθήσουν κομματικές υποδείξεις ή υποψηφίους που θα υποδειχθούν από αυτά και τοποθετούν τρία βασικά κριτήρια για τον υποψήφιο που θέλουν να ψηφίσουν: Εντιμότητα, Ικανότητα και Αξιοπιστία.

Μου γράφει ένας καλός φίλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στη πραγματική οικονομία κατέχοντας σημαντική θέση:

“Θα πρέπει να πειστούν αξιόλογα άτομα να ασχοληθούν με τα κοινά, πράγμα δύσκολο γιατί όσοι το δοκίμασαν πριν κάηκαν! Τελικά και στη τοπική αυτοδιοίκηση είναι το ίδιο σενάριο με την υπόλοιπη πολιτική – Κομματοκρατία και αναξιοκρατία. Θα σου πω ένα πράγμα ( το ξέρω από πρώτο χέρι, το έζησα ) εάν ήταν άλλοι σε κάποιες θέσεις , οι δήμοι στην Αμμόχωστο και την υπόλοιπη Κύπρο θα ήταν διαφορετικοί σήμερα.»

Κλείνοντας πρέπει να αναφέρω κάποια κρίσιμα συμπεράσματα με πολλούς αποδέκτες:

  1. Πρόσφατη δημοσκόπηση της UnitrustMedia για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές (μέτρηση και για την κομματική δύναμη σήμερα) καταγράφει σημαντικές μειώσεις στα ποσοστά του ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, σταθερότητα με μικρή αύξηση για ΑΚΕΛ και ΔΗΠΑ και εντυπωσιακή αύξηση για το ΕΛΑΜ. Οι υπόλοιποι (γύρω στο 15% των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών) παραμένουν μετέωροι.
  2. Το ΕΛΑΜ θα είναι ο ρυθμιστής των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, ειδικά στην επαρχία Αμμοχώστου. Πρόσφατη δημοσκόπηση της UnitrustMedia δίνει μερίδιο γύρω στο 15% σε επίπεδο επαρχίας και 25% σε κάποιους δήμους και κοινότητες.
  3. Η κατάσταση στον ΔΗΣΥ ευννοεί το «αντάρτικο» και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον πόσο θα εκμεταλλευθεί το γεγονός το ΑΚΕΛ μαζί με το ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ.

Στο ρευστό αυτό περιβάλλον θα πρέπει προσωπικότητες να κάνουν την δική τους υπέρβαση και να θέσουν τον εαυτό τους στη διάθεση των δημοτών. Άτομα αξιόλογα, δυναμικά, επιτυχημένα με όραμα και πρόγραμμα. Με δεδομένη την τεράστια δύναμη των ΜΚΔ (social media) τα πάντα πλέον είναι δυνατά, ακόμη και να εκλεγείς σε ανώτατα αξιώματα με προσεγμένη εικόνα και φαρδύ χαμόγελο.  

*Ο Χάρης Θεραπής είναι σύμβουλος επικοινωνίας και Διευθυντής του Vouli.TV

About the author

LatsiaTV