ΕΚΛΟΓΕΣ

Φοβούνται από τους αποστάτες στον ΔΗΣΥ – Πιέζει για συνεργασία ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ το Προεδρικό

Written by LatsiaTV

Προβληματισμός για υποψηφιότητες απέναντι από τους επίσημους υποψήφιους του κόμματος για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκφράστηκε από μέλη του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού κατά την ψεσινή συνεδρία του.

Αυτό το οποίο συζητείται σε διάφορά κομματικά πηγαδάκια παρασκηνιακά εδώ και αρκετό καιρό είναι οι απειλές που εκστομίζονται από διάφορους ότι θα κατέλθουν υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές ανεξαρτήτως των κομματικών αποφάσεων και αυτό μεταφέρθηκε ως προβληματισμός και ψες.

Παρόλο ότι υπάρχουν απαντήσεις για το πώς θα μπορούσε να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο εντούτοις εκφράστηκαν απόψεις ότι θα πρέπει να απασχολήσει το κόμμα αυτό το σενάριο. Σε ο,τι αφορά τις διεργασίες για τις εκλογές, η πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου ενημέρωσε για τις επαφές που γίνονται και την πρόθεση συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο με τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ. Αναφέρθηκε επίσης ότι επικοινωνία υπήρξε και με την ΕΔΕΚ ενώ λεχθηκε ξανά ότι δεν θα γίνει οποιαδήποτε συνεργασία με το ΑΚΕΛ και το ΕΛΑΜ.

Αξιοσημείωτο της ψεσινής συνεδρίας ήταν και η ανακοίνωση της σύστασης Προεδρικού Συμβουλίου στο οποίο θα μετέχουν ο επίτιμος πρόεδρος και τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο τέως πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου καθώς και πρώην Υπουργοί, πρώην Βουλευτές και Ευρωβουλευτές της Παράταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τέως πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, επεσήμανε ότι ο ίδιος ούτως ή άλλως είναι ενεργό μέλος του Πολιτικού Γραφείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση από την Αννίτα Δημητρίου και τα μέλη της ηγεσίας για τρέχοντα ζητήματα, όπως ήταν οι εξελίξεις που αφορούν το κυπριακό, μετά και τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, τα επόμενα βήματα για το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οικονομία καθώς και για τον προγραμματισμό που αφορά τις διπλές εκλογές του 2024.
Τονίστηκε ακόμα ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα παραμείνει μια υπεύθυνη και σοβαρή πολιτική δύναμη στον χώρο της αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου επικυρώθηκε, μετά από εισήγηση της προέδρου, ο διορισμός του κ. Χάρη Γεωργιάδη στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης», η οποία παρέμεινε κενή μετά από την παραίτηση του Ιωάννη Κασουλίδη το περασμένο έτος.

Έφυγε πυροβολώντας ο Σοφοκλέους

Η χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου έγινε στη σκιά της παραίτηση του πρώην βουλευτή του κόμματος Μιχάλη Σοφοκλέους από την θέση του Διευθυντή του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης. Στην επιστολή παραίτησης του προς την πρόεδρο του κόμματος, ο Μιχάλης Σοφοκλέους αφήνει ξεκάθαρες αιχμές εναντίον μελών της ηγεσίας του κόμματος για συκοφάντηση του, ενώ εκφράζει ανησυχία για τις πολιτικές που εκφράζουν στελέχη. «Ανησυχία μάλιστα που επεκτείνεται στο ενδεχόμενο οι πληγές των πρόσφατων εκλογών, να μετατρέψουν τον ΔΗΣΥ από παράταξη αρχών σε σημαία ευκαιρίας συμφερόντων. Από πλουραλιστικό κόμμα των πολλών, σε λέσχη των ολίγων», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Στην απάντηση της η πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου επικαλείται το συμφέρον της ενότητας του ΔΗΣΥ και σημειώνει πώς οι παρακαταθήκες του Γλαύκου Κληρίδη αποτελούν οδοδείκτη της ηγεσίας του ΔΗΣΥ.

Αναστασιάδης, Αβέρωφ και στη μέση ο Π. Δημητρίου

Με τους Νίκο Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου παρόντες, πραγματοποιήθηκε η ψεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ. Οι δύο τους κάθισαν στην πρώτη γραμμή των θέσεων, έχοντας στη μέση τους το ιστορικό στέλεχος του κόμματος, τον πρώην βουλευτή και ευρωβουλευτή Παναγιώτη Δημητρίου. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσερχόμενος στο χώρο της συνεδρίας δήλωσε τη στήριξη του προς την πρόεδρο του κόμματος Αννίτα Δημητρίου και τις αποφάσεις της. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν προέβη σε δηλώσεις, έκανε όμως παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, εκφράζοντας απόψεις επί της συζήτησης.Σπρώχνει για τριμερή ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ το Προεδρικό

Την ώρα που η εσωτερική κόντρα στο ΔΗΣΥ φαίνεται να αναζωπυρώνεται μετά το άνοιγμα του Νίκου Χριστοδουλίδη για συμμετοχή στην Κυβέρνηση μέσω της συνέντευξης του στον «Φ», εντείνονται και οι διεργασίες για την διπλή εκλογική αναμέτρηση του ερχόμενου Ιουνίου. Πριν από την ψεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, η Αννίτα Δημητρίου είχε συνάντηση χθες το πρωί με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριο Καρογιάν με τον οποίο είχαν μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το θέμα των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κάποιες πληροφορίες έκαναν και χθες λόγο για προώθηση από πλευράς του Δημοκρατικού Συναγερμού συνεργασίας σε κεντρικό και παγκύπριο επίπεδο που θα αφορά όλους τους δημάρχους και αντιδημάρχους. Θέση η οποία, όπως σημειώνουν κάποιοι μεταφέρθηκε από την πρόεδρο του κόμματος και στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο.

Από πλευράς επίσημης Πινδάρου ωστόσο διαψεύδεται κατηγορηματικά ένα τέτοιο σενάριο, με πηγές από τα ψηλά δώματα του κόμματος να τονίζουν πώς η καθολική συνεργασία δεν ήταν ποτέ θέση και ούτε μπορεί να γίνει.

Το σενάριο της καθολικής παγκύπριας συνεργασίας των τριών κομμάτων φαίνεται ότι προωθεί ως θέση το Προεδρικό σπρώχνοντας τα δύο κόμματα της συγκυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση καθώς όπως εκτιμάται, ο Λόφος, θεωρεί ότι η υλοποίηση του σεναρίου αυτού, θα αποτελέσει τη γέφυρα ενδυνάμωσης των σχέσεων της Κυβέρνησης με τον ΔΗΣΥ, ανοίγοντας ουσιαστικά την πόρτα για συγκυβέρνηση.

Από πλευράς Πινδάρου αυτό το οποίο διαρρέει είναι η βολιδοσκόπηση μίας συνεργασίας στους μεγάλους δήμους, όπως είναι της Λευκωσίας, της Λεμεσού και του Στροβόλου. Εγείρεται όμως ένα ερωτηματικό ως προς κατά πόσο εκφράζεται κοινή γραμμή από όλη την ηγετική ομάδα του ΔΗΣΥ καθώς φαίνεται ότι κάποια ηγετικά στελέχη σε κατ’ ιδίαν επαφές που έχουν, μεταφέρουν διαφορετική γραμμή.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, από πλευράς ΔΗΠΑ εκφράζονται επιφυλάξεις στο ενδεχόμενο καθολικής συνεργασίας σε κεντρικό επίπεδο για όλους τους δήμους, με την ηγεσία του κόμματος να ευνοεί συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο. Πρόθεση επίσης της ηγεσίας της ΔΗΠΑ είναι να πραγματοποιηθούν επαφές με όλα τα κόμματα πλην του ΕΛΑΜ, ενώ στόχος είναι να εκπροσωπηθεί με ψηφοδέλτιο για δημοτικού συμβούλους και σχολικές εφορείες παγκύπρια.

Νικόλας: Έτοιμοι για συνεργασία

Το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με οποιαδηποτε πολιτική δύναμη έχει ταυτόσημες ή παρόμοιες θέσεις, είτε σε επίπεδο κυβέρνησης ή σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.

Αναφερόμενος στην συνέντευξη του προέδρου Χριστοδουλίδη, στην οποία απευθύνεται στον ΔΗΣΥ για συμμετοχή στην κυβέρνηση, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι τα ανοίγματα προς τις πολιτικές δυνάμεις γίνονται για το καλό του τόπου.
Σημείωσε ωστόσο ότι είναι σεβαστή η απάντηση του ΔΗΣΥ, οτι τάχθηκε στην αντιπολίτευση.

About the author

LatsiaTV